Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Eerste eindafrekening sociale bijdragen op komst!

Gepubliceerd op 28-02-17

Vanaf 2015 wijzigde het bijdragesysteem van de zelfstandigen. De sociale bijdragen die u vanaf het eerste kwartaal van 2015 betaalde, was slechts een voorlopige bijdrage berekend op het beroepsinkomen van 2012. Ten gevolge van het nieuwe bijdragesysteem betaalt u immers sinds 2015 uw sociale bijdragen op de inkomsten van het jaar zelf. De eindafrekening zal eerstdaags verstuurd worden.

Elke zelfstandige zal vermoedelijk wel een bedrag moeten bijbetalen of terugbetaald krijgen. Het definitief inkomen van 2015 zal immers nooit exact hetzelfde zijn als dat van 2012. Het is dus zeer normaal dat u nog een eindafrekening ontvangt.

Hoe wordt de eindafrekening opgemaakt?

In de eindafrekening die u zal ontvangen, worden de definitieve sociale bijdragen voor 2015 berekend. Dit gebeurt op basis van uw beroepsinkomen van 2015 zonder dat dit inkomen wordt geïndexeerd.

U betaalt een sociale bijdrage van 22% per jaar wat neerkomt op 5,5% per kwartaal. Was u starter in 2015, dan betaalt u bijdragen aan een lager percentage. In sommige categorieën wordt u zelfs vrijgesteld van bijdragen. Indien u inkomsten genoot boven de drempel van 55 576,94 euro geldt een lager bijdragepercentage voor uw inkomensschijf boven dit bedrag. Het resultaat van deze berekening is uw wettelijke sociale bijdrage. Daarop rekent elk sociaal verzekeringsfonds nog haar administratiekost aan. 

Waaraan mag u zich verwachten?

Wanneer u teveel betaalde aan voorlopige bijdragen krijgt u in principe het verschil terug betaald. Let wel, dit gebeurt enkel indien u alle vervallen bijdragen op dat ogenblik betaald heeft.

Blijkt dat uw definitieve bijdragen hoger liggen dan de door u betaalde voorlopige bijdragen, dan moet het verschil bijgepast worden.

Wanneer u bij de berekening van uw voorlopige bijdragen onterecht om een vermindering van die bijdragen vroeg dan zal u naast de bijkomende sociale bijdragen bovendien ook verhogingen moeten betalen.

Maar ik heb mijn zelfstandig beroep stopgezet?

Ook na de stopzetting van uw zelfstandige activiteit kan u zich nog aan een eindafrekening verwachten. De eindafrekening heeft immers betrekking op de periode waarin u nog zelfstandige was.

Wanneer moet dit betaald worden?

Indien u een afrekening krijgt waarbij u moet bijbetalen, dan moet u dit betalen vóór het einde van het volgende kwartaal. Krijgt u de afrekening bv. in maart, zorg dan dat dit vóór eind juni betaald is. Zo niet moet u immers ook verhogingen betalen. U kan dit extra bedrag aan bijdragen voor het jaar 2015 wel dit jaar fiscaal aftrekken. U betaalt hierdoor voor 2017 dus wat minder belastingen en bijgevolg ook wat minder sociale bijdragen.

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.