Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Een uitkering bij mantelzorg door zelfstandigen

Gepubliceerd op 07-10-15

Vanaf januari 2010 werd een recht op loopbaanonderbreking voorzien voor de zelfstandigen die de zorg van een kind of partner met een terminale ziekte of voor een kind met een ernstige aandoening op zich nam. Met ingang van 1 oktober 2015 worden de bestaande maatregelen uitgebreid en omgevormd tot de 'uitkering mantelzorg'.

De zelfstandige die bijdragen betaalt in hoofdberoep kan gedurende maximaal 6 maanden een uitkering mantelzorg genieten wanneer hij tijdelijk zijn zelfstandige beroepsactiviteit onderbreekt om te zorgen voor een naaste.

Welke verzorging komt in aanmerking?

De vormen van zorg die in aanmerking komen zijn:

Voor wie mag men zorgen?

De ernstig zieke persoon of de persoon die palliatieve zorgen nodig heeft, kan zijn:

Volledige stopzetting van de activiteit?

De zelfstandige beroepsactiviteit kan ofwel volledig (100%) ofwel gedeeltelijk (minstens 50%) onderbroken worden en moet minstens een maand duren, tenzij de verzorgde persoon eerder overlijdt.

Bedrag van de uitkering

De maandelijkse uitkering mantelzorg bedraagt nu 1.092,36 euro bij een volledige onderbreking en 546,18 euro bij een gedeeltelijke onderbreking. Zij kan tijdens de totale loopbaan maximum 12 maanden toegekend worden.

Bij een volledige onderbreking is er per periode van drie opeenvolgende maanden uitkering in bepaalde gevallen eveneens vrijstelling van bijdragebetaling voor een kwartaal, met behoud van de socialezekerheidsrechten. Die vrijstelling is beperkt tot vier kwartalen tijdens de totale loopbaan.

De aanvraag voor de uitkering dient u in bij uw socialeverzekeringsfonds.

test

Isabel

Isabel

juridisch adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.