Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

De Vlaamse woonbonus

Gepubliceerd op 18-08-14

Het Vlaamse regeerakkoord van 23 juli kondigt een aantal fiscale maatregelen aan. Zo spreekt het regeerakkoord over een wijziging van het fiscaal voordeel voor hypothecaire leningen om de enige en eigen woning te kopen of te (ver)bouwen.

Indien u na 1 januari 2005 een nieuwe hypothecaire lening heeft afgesloten om uw enige én eigen woning te kopen of te (ver)bouwen dan geeft de lening een fiscaal voordeel, de zgn woonbonus. Met de 6de Staatshervorming zijn de fiscale regels voor de gezinswoning vanaf 2014 overgeheveld naar de gewesten. Indien u op 1 januari van het aanslagjaar uw fiscale woonplaats bijvoorbeeld heeft in het Vlaams gewest dan zal u genieten van de Vlaamse woonbonus indien u aan alle voorwaarden voldoet.

De woonbonus geeft recht op een belastingvermindering

De kapitaalaflossingen, interesten en eventueel de schuldsaldopremie geven recht op een belastingvermindering berekend aan het marginaal belastingtarief (het hoogste belastingtarief is 50%). Let wel, het bedrag waarop de belastingvermindering wordt berekend is beperkt. De betalingen geven recht op een belastingvermindering ten belope van een basisbedrag van 1.500 euro (geïndexeerd 2.280 euro voor inkomstenjaar 2014) verhoogd gedurende de 10 eerste jaren van de lening met 500 euro (geïndexeerd 760 euro voor inkomstenjaar 2014).

Voorbeeld

U heeft een hypothecaire lening afgesloten in 2013 voor de aankoop van uw enige en eigen woning. In 2014 heeft u 4.000 euro kapitaalaflossingen en 1.000 euro interesten betaald. Uw totaal belastbaar inkomen in 2014 is 50.000 euro waardoor u op de hoogste inkomstenschijf belast wordt aan het marginaal tarief van 50%. De belastingvermindering voor het jaar 2014 bedraagt dan 1.520 euro (4.000 euro + 1.000 euro = 5.000 euro beperkt tot 3.040 euro x 50%).

De fiscale ondersteuning van het verwerven van een gezinswoning blijft een doelstelling van de Vlaamse regering maar de woonbonus zoals die vandaag bestaat is onbetaalbaar geworden en heeft volgens bepaalde studies ook een invloed op de prijzen in de vastgoedmarkt. Om die redenen kondigt het Vlaamse regeerakkoord een wijziging aan van de Vlaamse woonbonus.

 

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.