Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Btw-belastingplichtigen, tijd om te denken aan het jaarlijkse decembervoorschot!

Gepubliceerd op 28-11-18

U zal als btw-kwartaalaangever of maandaangever op het einde van het jaar mogelijks een decembervoorschot moeten betalen. Indien dit het geval is, moet u ervoor zorgen dat dit voorschot vóór 24 december 2018 toekomt op de rekening van de btw-administratie.

Of u al dan niet een decembervoorschot moet betalen, hangt af van het resultaat van uw btw-aangifte voor het derde kwartaal (of de maand november voor maandaangevers). Vertoont deze btw-aangifte een positief saldo, hoeft er geen decembervoorschot betaald te worden. Vertoont de btw-aangifte een negatief saldo, moet verder bekeken worden of u effectief een voorschot moet betalen.

Normaal gezien zal uw boekhouder u hieromtrent de nodige informatie verschaffen en u de betalingsgegevens overmaken.

Het is echter goed om te weten dat u als btw-belastingplichtige eigenlijk de keuze heeft uit één van de volgende berekeningsmethodes:


Methode 1 – verschuldigde btw minus aftrekbare btw

Een eerste manier is om het voorschot te berekenen aan de hand van de werkelijk verschuldigde btw voor de periode van 1 oktober 2018 tot en met 20 december 2018 (voor maandaangevers is dit 1 december 2018 tot en met 20 december 2018). Het voorschot is dan gelijk aan het verschil tussen de te betalen btw en de aftrekbare btw. Blijkt de aftrekbare btw meer te zijn dan de verschuldigde btw, hoeft u geen voorschot te betalen.

In de loop van de maand december moet er dan ook een tussentijdse btw-afrekening worden opgemaakt gezien de deadline waartegen het voorschot moet betaald worden.

Methode 2 – saldo btw-aangifte derde kwartaal 2018/november 2018

U kan er ook voor kiezen te kijken naar het saldo van de btw-aangifte van het derde kwartaal 2018/de maand november 2018. Resulteert deze btw-aangifte in een te betalen btw-bedrag, zal u dit bedrag nogmaals, dwz een tweede maal, moeten betalen. Resulteert deze btw-aangifte in een te recupereren btw-bedrag, hoeft u geen voorschot te betalen.

Uw boekhouder zal via de btw-aangifte aan de administratie te kennen geven welke methode uw voorkeur draagt.

Uiteraard mag het voorschot verminderd worden met het eventueel nog door de Staat verschuldigde bedrag van vorige aangifteperioden en moet enkel het resterend saldo effectief betaald worden.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.