Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Btw-aandachtspunten bij de nakende Brexit

Gepubliceerd op 12-12-18

De kans is reëel dat het Verenigd Koninkrijk binnenkort uittreedt uit de Europese Unie. Belgische btw-plichtigen die op de één of andere manier handel drijven met Britse bedrijven zullen rekening moeten houden met mogelijke gevolgen hiervan op vlak van btw alsook douane. De Federale Overheidsdienst Financiën heeft intussen op haar website ook meer informatie gepubliceerd met een overzicht van de gevolgen op dit vlak.

Wij zetten de belangrijkste zaken voor u op een rij.

Wordt het 30 maart 2019 of toch niet…

Wanneer we op 30 maart 2019 opstaan en er tegen dan geen akkoord werd bereikt over de uitstap, behoort de UK niet meer tot de Europese Unie. Werd er tegen dan wel een akkoord bereikt, is er sprake van een overgangsperiode en verandert er niets tot 1 januari 2021.

Met welke gevolgen moet men rekening houden

Wanneer u handel drijft met de UK zal de Brexit een impact hebben. De impact kan beperkt zijn, maar het is best om er alvast even bij stil te staan.

Wanneer u goederen levert aan afnemers in de UK of er goederen aankoopt en die naar België brengt, verricht u zogenaamde intracommunautaire leveringen of verwervingen. Na de Brexit worden dit uitvoeren respectievelijk invoeren van goederen. Voor de Brexit konden deze zonder bijzondere douaneformaliteiten gebeuren. Na de Brexit zullen de juiste uitvoer- of invoerformaliteiten moeten voldaan worden bij de douane. Voor wat betreft de invoer zal ook invoer btw moeten betaald worden op moment van invoer van de goederen in België. Dit zal een bijkomende administratieve verplichting betekenen. Ook kunnen de goederen onderworpen worden aan een controle door de douane.

Vraagt u af en toe Britse btw terug via de zogenaamde teruggaafprocedure (Vat refund), dan zal dit na 29 maart 2019 niet meer mogelijk zijn. Nu kan u eenvoudig via de Belgische Intervat-website de teruggave vragen, maar dit geldt enkel voor btw die betaald werd in een andere EU-lidstaat. U zal uw teruggave dus rechtstreeks in het Verenigd Koninkrijk moeten indienen en dit in het Engels.

Bovendien wordt er aangeraden om de Britse btw die u betaald heeft in de loop van 2018, ten laatste terug te vragen in januari 2019. Dit om te vermijden dat uw aanvraag nog tijdig wordt behandeld en dat uw btw teruggave in gevaar komt. Normaal gezien heeft u hiervoor de tijd tot eind september 2019, maar dit zal dus te laat zijn wanneer de Brexit feit wordt op 30 maart 2019.

Mogelijks verricht u elektronische diensten (vb. webdesign, onderhoud websites, …) voor afnemers in de UK en meer bepaald voor particuliere afnemers. In dat geval dan komen zij niet langer in de MOSS-aangifte. Of en hoe er Britse btw op moet betaald worden, zal bepaald worden door de Britse regelgeving.

Dit zijn slechts enkele van de gevolgen. Een uitgebreider overzicht kan u nalezen op de website van de FOD Financiën via de volgende link.

 

Indien u veel contact hebt met ondernemers binnen de UK, is het aan te raden uw boekhouder of adviseur te contacteren. Deze kan u een overzicht geven van de gevolgen die specifiek voor uw activiteiten van belang zijn. 

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.