Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Belastingvoordeel voor inbraak- en brandbeveiliging verdwijnt!

Gepubliceerd op 24-11-14

Een particulier kan een woning fiscaalvriendelijk beschermen tegen inbraak of brand. De uitgave (inclusief btw) geeft recht op een gewestelijke belastingvoordeel van 30% met een maximum van 760 euro per woning. De Vlaamse regering heeft echter beslist om dit fiscaal voordeel te schrappen vanaf 1 januari 2015...

Wie komt in aanmerking voor de belastingvermindering?

Een particulier die op 1 januari 2015 zijn fiscale woonplaats heeft in het Vlaams gewest heeft recht op de Vlaamse belastingvermindering voor inbraak- en brandbeveiliging. De woning moet niet noodzakelijk de gezinswoning zijn. Het kan ook een tweede verblijf zijn. De woning moet ook niet verplicht gelegen zijn in het Vlaams gewest.

De particulier die de investering doet, moet eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachter, opstalhouder of bezitter zijn van de woning. Ook een huurder kan de investering doen en de belastingvermindering genieten. Het is dus niet noodzakelijk om een zakelijk recht te hebben op de woning.

Welke investeringen komen in aanmerking?

De investeringen die in aanmerking komen voor de belastingvermindering zijn limitatief. Het gaat onder meer over investeringen in brandblusapparaten, alarminstallaties, inbraakwerend glas, beveiligingssystemen voor deuren, ramen, luiken, etc.

Betalingsdatum is bepalen!

Om het tijdstip te bepalen waarop het recht op de belastingvermindering ontstaat moet men kijken naar het betalingsmoment. Het tijdstip waarop de werken worden uitgevoerd of wanneer de factuur wordt opgemaakt is niet relevant.

Afgeschaft vanaf 1 januari 2015

De Vlaamse regering heeft een ontwerp van decreet ingediend in het Vlaams parlement. Het ontwerp schrapt het fiscaal voordeel voor investeringen in inbraak- en brandbeveiliging van een woning. Het decreet is van toepassing vanaf 1 januari 2015.

Indien u nog snel het fiscaal voordeel wil genieten, dan dient u uiterlijk op 31 december 2014 de investering te betalen. U zal dan in uw belastingaangifte voor inkomstenjaar 2014 nog de belastingvermindering kunnen genieten. Betalingen vanaf 1 januari 2015 zullen geen recht meer geven op de Vlaamse belastingvermindering.

Indien de werken niet kunnen uitgevoerd of gefinaliseerd worden vóór 1 januari 2015, dan dient u best een voorschotfactuur te betalen uiterlijk op 31 december 2014. De betaling van een voorschotfactuur in 2014 komt in aanmerking voor de belastingvermindering voorzover de betaling definitief is verworven door de aannemer. De werken moeten ook uiterlijk gefinaliseerd zijn op het ogenblik dat u uw belastingaangifte voor inkomstenjaar 2014 moet indienen. In de regel zal dit in juni/juli 2015 zijn, wat u ruimschoots de tijd geeft om de werken uit te voeren...

 

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.