Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Afschaffing btw-attest voor het gebruik van een wagen met buitenlandse nummerplaat

Gepubliceerd op 04-11-14

Wanneer u in België rondrijdt voor bedrijfsdoeleinden en u gebruikt daarbij een bedrijfswagen van uw buitenlandse werkgever, moest u tot voor kort bij een wegcontrole een btw-attest kunnen voorleggen. Kon u dit niet, moest de wagen effectief worden ingeschreven in België bij de DIV en moest uw werkgever in principe Belgische btw betalen op de "intracommunautaire verwerving" van de wagen in België.

Vanaf 1 oktober 2014 werd dit gewijzigd en heeft u geen btw-attest meer nodig.

Inschrijving bij de DIV

Wagens die in België op de openbare weg rijden, moeten in principe worden ingeschreven bij de DIV. Dit geldt normaal gezien ook voor wagens die ingeschreven zijn in het buitenland, maar die op de Belgische wegen rijden omdat ze in het bezit zijn van een bestuurder die in België verblijft.

Op dit principe van verplichte inschrijving gelden een aantal uitzonderingen. Deze uitzonderingen zijn vanaf 1 oktober 2014 gewijzigd en meteen ook uitgebreid.

Tot voor kort was er geen inschrijvingsplicht wanneer een Belgische inwoner een voertuig dat in het buitenland was ingeschreven in België gebruikt in het kader van de uitoefening van zijn beroep en in bijkomende orde ook voor zijn privéverplaatsingen. Bijkomende vereiste was wel dat de wagen hem moest ter beschikking gesteld zijn door een buitenlandse werkgever waarmee hij was verbonden door een arbeidsovereenkomst. In dat geval moest men wel steeds een btw-attest aanvragen bij de btw-controle waarbij dit attest zich steeds aan boord van het voertuig diende te bevinden.

Vanaf 1 oktober 2014 wordt de verplichting om een btw-attest aan boord te hebben afgeschaft. Het is voldoende, maar ook noodzakelijk , dat er zich in de wagen een document bevindt waarbij de werkgever bevestigt dat hij u het voertuig ter beschikking stelt. Dit document moet bovendien vergezeld zijn van een kopie van de arbeidsovereenkomst.

Werkgever wordt uitgebreid tot alle opdrachtgevers

De uitzondering op de inschrijvingsplicht was van toepassing voor wagens die ter beschikking werden gesteld door een buitenlandse werkgever aan één van zijn werknemers. Het begrip "werkgever" wordt nu uitgebreid en geldt voortaan in de situatie waarbij een Belgische inwoner een voertuig in België gebruikt "in de uitoefening van zijn beroep en in bijkomende orde voor privédoeleinden" en waarbij het voertuig heb door een buitenlandse opdrachtgever ter beschikking is gesteld. De bestuurder moet er dan wel voor zorgen dat er een kopie van de opdracht in de wagen ligt, zowel als een document dat is opgesteld door de buitenlandse opdrachtgever waaruit blijkt dat deze het voertuig heeft ter beschikking gesteld van zijn medecontractant.

 

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.