Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

 

8 vragen die je als student-zelfstandige aan je boekhouder moet stellen

Gepubliceerd op 24-03-17

Je hebt een schitterend idee, bent helemaal klaar om ermee aan de slag te gaan, googelt wat je hiervoor nodig hebt en stuit op een waslijst aan administratieve en financiële verplichtingen waar het onderwijs je niet op heeft voorbereid. Op dat eigenste moment, vóór je je idee tot in de puntjes uitwerkt, ga je best eens langs bij een ervaren boekhouder of accountant. Zo bespaar je jezelf niet alleen een hoop tijd, je vermijdt ook veelvoorkomende beginnersfouten.

Als student-zelfstandige heb je ongetwijfeld het talent om een idee aan de man te brengen, maar wellicht weinig ervaring met tal van zakelijke, administratieve en financiële aspecten. Hier vult een boekhouder je perfect aan als expert in ondernemingen. Wanneer hij de volgende vragen heeft beantwoord, sta je weer een stap dichter bij je eigen zaak.

 1. Wat houdt het statuut student-zelfstandige in en kom ik in aanmerking?

  Sinds 2017 bestaat een sociaal statuut voor student-zelfstandigen dat qua rechten en plichten eerder aansluit bij jobstudenten dan bij andere zelfstandigen. Concreet: je betaalt een stuk minder sociale bijdragen dan andere zelfstandigen … maar daar hangen wel enkele strikte voorwaarden aan vast. Deze blogpost over de sociale bijdragen van student-zelfstandige helpt je alvast op weg.

 2. Blijf ik fiscaal ten laste van mijn ouders?

  Voor je ouders is het interessant als je nog ‘ten laste’ blijft, want dan betalen zij minder belastingen. Maar ook hier bestaan enkele regels over. Zo moet je bijvoorbeeld wettelijk gedomicilieerd zijn in het ouderlijke huis. En overschrijd je een inkomensgrens, dan kan het gebeuren dat je niet meer ten laste bent. Deze gratis wegwijzer voor student-zelfstandigen helpt je op weg.

 3. Welke ondernemingsvorm past bij mijn plannen?

  In België onderscheiden we twee ondernemingsvormen: de eenmanszaak en de vennootschap. Binnen de vennootschappen heb je dan nog eens een handvol opties. Die juridische vorm heeft een enorme impact op het financiële en zakelijke plaatje. Advies van een expert is hier dus onmisbaar.

 4. Waar moet ik me inschrijven?

  Nog voor je begint als zelfstandige, moet je je inschrijven bij een ondernemingsloket. Welke gegevens je daarvoor nodig hebt, vind je in deze blogpost . Een bedreven boekhouder of accountant neemt graag die formaliteiten van jou over. Zo ga jij met een gerust hart én de correcte documenten aan de slag.

 5. Wanneer moet ik wat aangeven bij welke overheid?

  Deadlines à volonté als ondernemer: om subsidies aan te vragen, je belastingen aan te geven, je btw in orde te brengen, noem maar op. Wil je echter liever focussen op de deadlines die je klanten tevreden houden, laat je de overige datums beter aan een ervaren accountant over.

 6. Is mijn idee wel levensvatbaar?

  Een boekhouder kan samen met jou een financieel plan opstellen. Om de haalbaarheid van je plan af te checken, houdt hij of zij rekening met je startkapitaal, je vaste en variabele kosten, de potentiële winstmarge enzovoort. Kortom, je boekhouder zorgt dat het financiële plaatje klopt.

 7. Welke kosten kan ik inbrengen?

  Uitgaven die nodig zijn om je activiteiten uit te voeren, kan je meestal gedeeltelijk of helemaal inbrengen in je belastingen. Maar verdiep je je in het fiscale labyrint, dan stoot je vast op aftrekposten waar je nog nooit van gehoord had. Vraag je boekhouder dus zeker welke aftrekbare kosten mogelijk zijn.

 8. Welke financiële ondersteuning kan ik krijgen?

  Vergeet ook de gunstmaatregelen voor starters niet: voor start-ups bestaat bijvoorbeeld een ‘tax shelter’ waardoor investeerders minder belastingen betalen. Daarnaast kan je ook crowdfunding aanwenden om een startkapitaal op te bouwen.

Aan de slag als student-zelfstandige?

Als deze acht vragen zijn beantwoord, is het begin van je onderneming in zicht. Maak meteen een afspraak met een SBB-startersadviseur in je buurt. Of download de gratis startersgids waar alles van a tot z in uitgelegd wordt.

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Praktijkgidsen

Praktijkgidsen

Wij krijgen elke dag vragen van klanten die voor belangrijke investeringsbeslissingen staan. Om hen wegwijs te maken in de vaak complexe wetgeving waarmee ze geconfronteerd worden, heeft ons kenniscentrum een aantal praktijkgidsen uitgewerkt die u wellicht zullen interesseren. U kan ze gratis downloaden.

 

Bekijk alle praktijkgidsen
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.