Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

 

Zoek een artikel

Zoek

Zijn de onkosten vóór de start van je zaak aftrekbaar?

Gepubliceerd op 20-04-17

Als ondernemer mag je heel wat beroepskosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Maar ook vóór je je zaak opstart, doe je soms al uitgaven: denk maar aan een computer, kantoormateriaal, … Het loopt al snel op. Ook die kan je soms nog inbrengen, maar de ene uitgave is de andere niet.

Lees verder

Openingstijden en een rustdag voor je zaak: wat mag en wat moet?

Gepubliceerd op 19-04-17

Ben je een zelfstandige handelaar die rechtstreeks aan de consument verkoopt? Dan moet je je houden aan verplichte sluitingsuren en een wekelijkse rustdag. De wet is concreet en er zijn heel wat uitzonderingen. Deze blogpost verduidelijkt welke regels voor jou van toepassing zijn.

Lees verder

Als student-zelfstandige fiscaal ten laste van je ouders blijven: zo werkt het

Gepubliceerd op 13-04-17

Als student-zelfstandige is het altijd uitkijken. Enerzijds mag je zelf al een aardige duit verdienen, maar anderzijds ook niet té veel, of je ouders verliezen een fiscaal voordeel. Ze genieten immers van een hoger belastingvrij inkomen voor ‘kinderen ten laste’. Je inkomsten goed afwegen is dus de boodschap.

Lees verder

Je maatschappelijke zetel als student-zelfstandige: waar vestig je je?

Gepubliceerd op 07-04-17

Je kot, thuis of nog ergens anders? Welke locatie is de beste om je vennootschap te vestigen als student-zelfstandige? Je officiële vestigingsplaats – je zogenoemde ‘maatschappelijke zetel’ – mag je immers zelf kiezen. Deze locatie hoeft niet je ‘uitbatingszetel’ te zijn, waar je je handelsactiviteiten effectief uitoefent. Zo kan je alle briefwisseling bij je ouders ontvangen, maar werken vanuit je kot. Aan de keuze van je maatschappelijke zetel hangen wel enkele juridische gevolgen vast. Dit zijn je opties.

Lees verder

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak

Omgaan met wanbetalers: hoe vermijd je ‘dubieuze debiteuren’?

Gepubliceerd op 06-04-17

Je wil ondernemen, je passie volgen en daar liefst iets mee verdienen. Maar wat als je klant de factuur niet betaalt? Zorg daarom vanaf het begin voor een duidelijk overzicht van al je openstaande facturen. En volg dit consequent op, want zo toon je je professionaliteit en vermijd je ‘verdwaalde’ facturen. Bovendien geeft strak debiteurenbeheer je een sterk dossier als het ooit tot een juridisch geschil komt. Blijft de vraag: hoe vermijd je wanbetalers?

Lees verder

Verplichte registratie van syndicus in de KBO

Gepubliceerd op 29-03-17

Vanaf 1 april 2017 moet elke vereniging van mede-eigenaars (VME) haar syndicus laten registeren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Het gaat daarbij niet alleen om de professionele syndicus. Ook de mede-eigenaar die voor de taak van syndicus aangesteld werd, moet bekend gemaakt worden.

Lees verder

Aansprakelijk voor de fiscale of sociale schulden van uw medecontractant? Check de nieuwe online dienst van de overheid

Gepubliceerd op 27-03-17

Indien u als zelfstandige of via een vennootschap actief bent in de bouw-, vlees- of bewakingssector, dan dient u waakzaam te zijn op twee belangrijke momenten, namelijk op het moment dat u een contract afsluit met een firma en op het moment dat u een factuur van een firma moet betalen. Indien de firma op die momenten openstaande fiscale of sociale schulden heeft, dan bestaat het risico dat u hoofdelijk aansprakelijk bent voor de betaling van die schulden!

Lees verder

Uw schuldvordering binnenkort indienen via ‘het Centraal Register Solvabiliteit’

Gepubliceerd op 27-03-17

Het toenemend aantal faillissementsdossiers en de zware werklast voor de rechtbanken was de doorslaggevende reden om de faillissementsdossiers elektronisch te laten verlopen en hiervoor een geïnformatiseerde gegevensbank op te richten. Om dat mogelijk te maken wordt een Centraal Register Solvabiliteit opgericht en dit in principe vanaf 1 april 2017.

Lees verder

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak

8 vragen die je als student-zelfstandige aan je boekhouder moet stellen

Gepubliceerd op 24-03-17

Je hebt een schitterend idee, bent helemaal klaar om ermee aan de slag te gaan, googelt wat je hiervoor nodig hebt en stuit op een waslijst aan administratieve en financiële verplichtingen waar het onderwijs je niet op heeft voorbereid. Op dat eigenste moment, vóór je je idee tot in de puntjes uitwerkt, ga je best eens langs bij een ervaren boekhouder of accountant. Zo bespaar je jezelf niet alleen een hoop tijd, je vermijdt ook veelvoorkomende beginnersfouten.

Lees verder

Hoeveel sociale bijdragen betaal je als student-zelfstandige?

Gepubliceerd op 22-03-17

Ondernemende studenten zijn in opmars. Niet toevallig werd het statuut student-zelfstandige begin 2017 boven de doopvont gehouden. Dat bevat enkele voordelige regelingen op het vlak van sociale bijdragen, de driemaandelijkse betalingen aan je sociaal verzekeringsfonds. Maar het is uitkijken wanneer je precies opstart, want die datum kan een wereld van verschil betekenen voor je portemonnee.

Lees verder

Vlaamse Regering akkoord over afschaffing beroepskennis voor hele reeks beroepen

Gepubliceerd op 22-03-17

Afgelopen vrijdag kwam de Vlaamse Regering tot een princiepsakkoord over de afschaffing van de gereglementeerde beroepen. Voor heel wat activiteiten, met uitzondering van de bouwberoepen, zal binnenkort geen beroepskennis meer bewezen moeten worden. De verwachting is dat ten laatste op 1 januari 2018 de afschaffing een feit is.

Lees verder

Je zaak inschrijven bij het ondernemingsloket: welke gegevens heb je nodig?

Gepubliceerd op 21-03-17

Je bent pas echt ondernemer als je een ondernemingsnummer op zak hebt. Dit nummer kan je bij een ondernemingsloket verkrijgen. Dat vraagt van jou wel enkele gegevens. Met deze blogpost kom je goed voorbereid voor de dag.

Lees verder

Maak een afspraak voor een eerste
vrijblijvend gesprek.

Maak een afspraak
Laad meer berichten