Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Zomerakkoord – btw op onroerende verhuur: optioneel stelsel eindelijk in zicht?

Gepubliceerd op 28-08-17

Naast veranderingen op het vlak van de vennootschapsbelastingen vermeldt het zomerakkoord kort de invoering van een optioneel stelsel voor btw op onroerende verhuur in 2018.

De verhuur van onroerende goederen is - op een aantal uitzonderingen na – zoals u weet vrijgesteld van btw. Dat wil zeggen dat u momenteel als verhuurder van onroerende goederen, zij het kantoorruimten of woningen, geen btw-aftrek kunt uitoefenen.

De invoering van een optioneel stelsel zou voor u als verhuurder de deur naar recht op aftrek kunnen openen. Totdat het regeerakkoord omgezet wordt in effectieve wetgeving blijft dit alles echter toekomstmuziek.

Het is dan ook niet de eerste keer dat de regering speelt met het idee om een optioneel btw-stelsel in te voeren voor onroerende verhuur. Dergelijk stelsel is namelijk reeds geruime tijd gekend bij onze noorderburen.  

In een notendop komt het Nederlandse stelsel erop neer dat verhuur van onroerende goederen in een commercieel kader (business-to-business) kan met btw als de huurder de btw hierover voor ten minste 90% in aftrek kan nemen.

Bent u actief in commercieel vastgoed dan komen nieuwe contracten die u sluit vanaf 2018 wellicht in aanmerking voor dergelijk optioneel stelsel. 

Maar wat nu met u lopende (commerciële) vastgoedprojecten? Voorlopig is onroerende verhuur nog wel degelijk vrijgesteld van btw.

Toch kunt u als verhuurder nu reeds een aantal proactieve acties ondernemen in afwachting hiervan.

Zo kunt u bijvoorbeeld overwegen om de oplevering van bepaalde (lopende) vastgoedprojecten uit te stellen naar 2018.

Desalniettemin blijven de financiële onroerende verhuur en in sommige gevallen de figuur van een btw-eenheid te overwegen opties als de oplevering van u vastgoedprojecten nog plaatsvindt in 2017, maar ook naar de toekomst toe.

Neem zeker eens contact op met je lokaal SBB-kantoor dan kijken wij samen met u naar de mogelijkheden.

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.