Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Verlaagde kilometervergoeding

Gepubliceerd op 22-08-16

Een werknemer of een bedrijfsleider die zijn eigen wagen gebruikt voor beroepsverplaatsingen in opdracht van zijn werkgever kan hiervoor een terugbetaling krijgen als kosten eigen aan de werkgever. Deze terugbetaling wordt bij de werknemer niet aangemerkt als een belastbare vergoeding.

De kosten die een werknemers maakt voor rekening van zijn werkgever kunnen op twee verschillende manieren worden terugbetaald.

Terugbetaling van de werkelijke autokosten

De werknemer of de bedrijfsleider zal de bewijsstukken van de werkelijke autokosten moeten voorleggen. Voor de werkgever zijn deze kosten, met uitzondering van de brandstofkosten die voor 75% aftrekbaar zijn, aftrekbaar in functie van de CO2-uitstoot.

Forfaitaire terugbetaling

De kosten voor de beroepsmatige verplaatsingen met de eigen wagen kunnen ook op een forfaitaire basis worden terugbetaald, namelijk een forfaitair bedrag per kilometer. Een forfaitaire vergoeding voor kosten eigen aan de werkgever moet steeds worden vastgesteld volgens ernstige normen.

Met betrekking tot de forfaitaire kilometervergoeding is hier volgens de administratie aan voldaan onder de volgende voorwaarden:

Jaarlijks worden de door de staat toegekende vergoedingen voor dienstverplaatsingen aan haar personeel gepubliceerd. De vergoedingen toegekend vanaf 1 juli 2016 bedraagt 0,3363 EUR per kilometer. Tot en met 30 juni 2016 bedroeg de forfaitaire kilometervergoeding 0,3412 EUR per kilometer.

Voor zover de kilometervergoeding, die wordt toegekend wegens het gebruik van de eigen wagen, motorfiets of bromfiets voor dienstreizen niet hoger is dan voorvermelde grenzen wordt deze vergoeding geacht de werkelijke kosten te dekken en is ze belastingvrij.

De beperking in functie van de CO2-uitstoot is ook op de forfaitair terugbetaalde kosten van toepassing. De brandstofkosten zijn slechts voor 75% aftrekbaar en worden geraamd op 30% van de totale forfaitaire vergoeding.

Anse

Anse

accountant - belastingconsulent

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.