Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Onderhoud of reparaties van fietsen? Verlaagd btw-tarief van 6%

Gepubliceerd op 11-07-17

Het leeuwendeel van de producten en diensten valt onder het gewone btw-tarief van 21%. Maar de wetgeving voorziet een reeks uitzonderingen, waaronder fietsreparaties en –onderhoud. Daarvoor geldt een verlaagd tarief van 6%. Dit zijn de voorwaarden waar u als fietsenmaker rekening mee moet houden.

De btw-overheid definieerde op 14 juni 2017 fietsen als twee- of driewielers die met trappers in beweging worden gebracht. Gewone stadsfietsen dus, maar ook koers- en terreinfietsen, mountainbikes, driewielers en zelfs bakfietsen. Verder vallen ook elektrische fietsen en speedpedelecs – de snelle variant van de gemotoriseerde fiets – onder deze definitie, op voorwaarde dat hun hulpmotor enkel werkt tijdens het trappen.

Voert u het onderhoud of een reparatie uit aan een fiets, dan maakt u dus een factuur op met verlaagde btw (6%). Let wel: moet u daarbij ook een onderdeel – een binnenband of zadel bijvoorbeeld – vervangen, dan moet u een opsplitsing maken van uw werkuren enerzijds en de reserveonderdelen anderzijds.

Op de prijs van de onderdelen (de binnenband of het zadel) moet u 21% btw aanrekenen, op de werkuren – inclusief benodigdheden als smeerolie of lijm – het verlaagde tarief van 6% btw. Ziet u dat niet zitten, dan moet u uw klant op de volledige factuur het hoogste btw-tarief (21%) aanrekenen.

Kortom, doorslaggevend voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief is of het om een reparatie – een levering van diensten – gaat, dan wel om de verkoop van materiaal. Enkel op de werkuren (dienstprestaties) kan het 6%-tarief worden toegepast.

Binnen deze logica betaalt de doe-het-zelver uiteraard het gewone btw-tarief van 21% op materiaal en onderdelen om thuis zijn fiets te repareren.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.