Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Het Zomerakkoord: Is uw vennootschap vanaf 2018 belastbaar op beleggingsmeerwaarden?

Gepubliceerd op 29-08-17

In het zomerakkoord heeft de federale regering beslist om de vennootschapsbelasting te hervormen. De hervorming bestaat uit positieve maatregelen maar ook uit compensatiemaatregelen. Eén van de compensatiemaatregelen is dat de fiscale vrijstelling van meerwaarden op aandelen strenger wordt. Dit betekent dat beleggingsmeerwaarden vanaf 2018 mogelijks belastbaar worden! Een woordje uitleg.

Hoe worden beleggingsmeerwaarden op aandelen vandaag belast?

Vennootschappen die beleggen in aandelen die in waarde zijn gestegen kunnen de aandelen verkopen met een meerwaarde. De meerwaarden op aandelen die een kmo of een grote vennootschap realiseert zijn belastbaar aan 25,75% indien de vennootschap de aandelen sinds minder dan 1 jaar in volle eigendom had. De meerwaarden die een kmo-vennootschap realiseert op aandelen die ze méér dan 1 jaar in volle eigendom had op het ogenblik van de verkoop, zijn niet belastbaar en dus vrijgesteld. Er is geen vereiste van een minimale participatie om te kunnen genieten van de vrijstelling. Let wel, een grote vennootschap die meerwaarden realiseert op aandelen die ze voor méér dan 1 jaar in volle eigendom had op het ogenblik van de verkoop, moet een belasting betalen van 0,412%.

Hoe worden beleggingsmeerwaarden op aandelen belast vanaf 2018?

Het zomerakkoord bepaalt dat de 0,412%-belasting voor een grote vennootschap wordt afgeschaft maar dat de vrijstelling strenger wordt. De meerwaarde zal namelijk vrijgesteld zijn indien de beleggingsparticipatie minimaal 2.500.000 euro bedraagt of minstens 10% van het kapitaal van de vennootschap waarin wordt belegd. Een kmo-vennootschap die in aandelen belegt heeft vaak een participatie die lager is dan 2.500.000 euro of lager is dan 10%. Indien ze die aandelen met een meerwaarde verkoopt, dan zal die meerwaarde vanaf 2018 belastbaar zijn (vermoedelijk aan 25%).

Het is nu afwachten op de definitieve wetteksten van de federale regering maar moet uw vennootschap in het najaar de beleggingsaandelen nog snel verkopen? Die en nog vele andere vragen worden vandaag door veel ondernemers gesteld. Een advies op maat is de boodschap. Aarzel dus niet om contact op te nemen met uw dichtstbijzijnd SBB-kantoor.

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.