Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

De btw-vrijstelling als zorgkundige: dit zijn de voorwaarden

Gepubliceerd op 09-06-17

Heel wat zelfstandigen in de zorgsector hoeven hun patiënten geen btw aan te rekenen. Voor bijvoorbeeld artsen, verplegers en vroedvrouwen stond de btw-vrijstelling al langer zwart op wit in de wet. Sinds 2017 is er ook meer duidelijkheid voor zorgkundigen: onder enkele voorwaarden is ook uw beroep vrijgesteld van btw.  

Of u nu aan de slag bent in een ziekenhuis, psychiatrisch centrum, bejaardentehuis of bij patiënten thuis: belangrijk is dat er geen verwarring bestaat over uw activiteiten als zorgkundige. Het gaat wettelijk om de ondersteunende taken, onder toezicht van een verpleegkundige, op het vlak van zorgverstrekking, gezondheidsopvoeding en logistiek. Dat vertaalt zich in de praktijk vooral in de hulp bij persoonlijke hygiëne en aan- en uitkleden, klaarzetten en het toedienen van medicatie en de algemene opvolging van de patiënt.

Registratie en visum

Om u officieel zorgkundige te mogen noemen, moet u zich registreren bij het agentschap het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat kan online, aan de hand van uw diploma of een attest van uw ervaring. Is alles correct, dan krijgt u een visum van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Pas dan bent u officieel erkend als zorgkundige – voor onbepaalde tijd – en kunt u aan de slag.

Na die erkenning hoeft u uw patiënten geen btw (meer) aan te rekenen. Het volstaat om als zelfstandige ingeschreven te zijn bij een erkend ondernemingsloket en een sociaal verzekeringsfonds, waaraan u elk kwartaal sociale bijdragen betaalt.

Meer info? Contacteer een specialist in uw buurt

Bent u als zorgkundige nog niet ingeschreven als zelfstandige? Of wenst u als gevestigde zelfstandige meer info over btw en fiscale materie? Een SBB-adviseur in een kantoor in uw buurt helpt u graag verder!

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.