Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Automatische vergoeding bij hinder door openbare werken vanaf juli 2017

Gepubliceerd op 03-06-16

Tegen 1 juli 2017 komt er in Vlaanderen een nieuw compensatiemechanisme voor zelfstandigen die hinder ondervinden door openbare werken. Ze zullen automatisch een forfaitaire vergoeding krijgen en ze zullen niet langer verplicht zijn om hun zaak te sluiten.

Handelaars die lijden onder de hinder van openbare werken, kunnen al ruim tien jaar aanspraak maken op een federale inkomenscompensatievergoeding. Die bedraagt 76 euro per dag dat ze hun zaak moeten sluiten. De Vlaamse overheid voorziet daarbovenop nog in een rentetoelage. Beide maatregelen brengen echter heel wat administratieve rompslomp met zich mee voor de aanvragende ondernemer.

Sluitingsverplichting verdwijnt

De sluitingsverplichting weerhoudt nogal wat zelfstandigen om de inkomenscompensatievergoeding aan te vragen. Ze houden hun zaak liever open, ook al zijn ze moeilijk bereikbaar door de werken.

De nieuwe regeling zal van toepassing zijn op ondernemingen die minstens een maand ernstige hinder ondervinden van de openbare werken. Ze moeten een activiteit uitoefenen die een rechtstreeks contact met de klant vereist en er moeten minder dan 10 werknemers in dienst zijn.

Automatische toekenning

De nieuwe hinderpremie van 2.000 euro zal automatisch en zonder sluitingsverplichting uitgekeerd worden voor de eerste 20 kalenderdagen waarin de onderneming hinder van openbare werken ondervindt. Wie de zaak toch moet sluiten, krijgt vanaf dag 21 hier bovenop 80 euro per kalenderdag sluiting.

Concreet

De aannemer zal de werken drie maanden op voorhand definiëren in het zogenaamde GIPOD-systeem (Generiek Informatieplatform Openbaar Domein) waardoor getroffen handelaars automatisch en tijdig geïdentificeerd en proactief verwittigd zullen worden van hun recht op de premie. Wie geen automatische toekenning krijgt, kan manueel een aanvraag indienen. Voor wie niet in de werfzone zit maar wel hinder ondervindt, wordt de bestaande regeling toegepast: vanaf de 8ste sluitingsdag heeft men recht op 80 euro per dag.

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen in uw sector
Bedankt voor uw inschrijving.