Zelfstandige tijdens tijdskrediet of loopbaanonderbreking: wat mag?

Een time-out van je job in loondienst lijkt wel het geknipte moment om als zelfstandige te beginnen. Maar wat zegt de wetgeving hierover? Krijg je nog financiële steun? En word je zelfstandige in hoofd- of in bijberoep? Alle opties op een rij.

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

Om meteen deze laatste vraag te beantwoorden: je kan niet ‘kiezen’ tussen hoofd- of bijberoep. Afhankelijk van je situatie wordt dit statuut aan jou als zelfstandige toegewezen. Heb je nog een hoofdactiviteit en uitkering, dan word je zelfstandige in bijberoep. In de andere gevallen word je zelfstandige in hoofdberoep.

Tijdskrediet of loopbaanonderbreking?

Je kan deeltijds of voltijds je loopbaan onderbreken en een onderbrekingsuitkering ontvangen van de RVA. Dit verlof heet loopbaanonderbreking als je bij de overheid werkt, of tijdskrediet in de privésector. De regels om een zelfstandige activiteit uit te oefenen tijdens loopbaanonderbreking of tijdskrediet verschillen.

Tijdskrediet combineren met een zelfstandige activiteit: hoe werkt het?

Sinds april 2017 kan je enkel nog tijdskrediet opnemen als je minstens twee jaar bij dezelfde werkgever aan de slag bent en een geldig motief hebt:

  • Zorgen voor je kind. Dit kan tot je kind 8 jaar is, of 21 jaar als hij of zij een beperking heeft.
  • Palliatieve zorgen verlenen.
  • Zorg of bijstand verlenen aan een zwaar ziek gezins- of familielid.
  • Een erkende opleiding volgen.

Indien je aan de voorwaarden voldoet, heb je recht op een uitkering. Maar hoe zit het als je start met een zelfstandige activiteit?

Verbod om met een zelfstandige activiteit te starten

Indien je tijdskrediet heb aangevraagd voor een van de volgende motieven, is het verboden om met een zelfstandige activiteit te beginnen:

  • zorgen voor je kind(eren) jonger dan 8 jaar,
  • palliatieve zorgen verlenen,
  • zorgen voor een zwaar ziek gezins- of familielid,
  • een erkende opleiding volgen.

Wie deze regel niet naleeft, verliest niet alleen het recht op uitkeringen maar ook op tijdskrediet! 

Wat met een vooraf bestaande zelfstandige activiteit? 

De cumulatie met een zelfstandige activiteit is alleen mogelijk in geval van voltijds tijdskrediet. Ben je al langer dan 12 maanden zelfstandige in bijberoep en neem je dan voltijds tijdskrediet? Dan heb je een jaar lang recht op uitkeringen en blijf je bijberoeper. Na een jaar vervalt de uitkering en word je zelfstandige in hoofdberoep.

In geval van deeltijds tijdskrediet is de cumulatie verboden, zelfs als de zelfstandige activiteit al 12 maanden voor het tijdskrediet bestond.  

Loopbaanonderbreking combineren met een zelfstandige activiteit: hoe werkt het?

In de openbare sector gelden andere regels. Een deeltijdse loopbaanonderbreking kan nooit gecombineerd worden met een zelfstandige activiteit. Wel ontvang je altijd een onderbrekingsuitkering, die een deel van je loon vervangt.

Alleen bij een voltijdse loopbaanonderbreking mag je een zelfstandige activiteit opstarten. Aangezien je een onderbrekingsinkomen krijgt, word je zelfstandige in bijberoep. Maar let op: de uitkering kan maximum 12 maanden gecombineerd worden met de zelfstandige activiteit. Daarna valt je uitkering weg en word je onvermijdelijk hoofdberoeper.

 

Verlof zonder wedde: een alternatief?

Als je werkgever hiervoor openstaat, kan je verlof zonder wedde aanvragen. Je hebt dan weliswaar geen recht op loon of een uitkering, maar je mag wel als zelfstandige beginnen. Omdat dit je enige inkomen is, word je automatisch zelfstandige in hoofdberoep.

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

Pieter Bastiaens
Pieter Bastiaens
consultant accountancy & fiscaliteit