Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Welke ondernemersvaardigheden moet ik als starter bewijzen?

18 apr 18 Door Nathalie Put

 

Wil je in België starten als zelfstandige, dan moet je bewijzen dat je in staat bent om een eigen zaak te runnen. Geen paniek, want daar komt geen rocket science bij kijken. Integendeel, je ondernemerscapaciteiten bewijzen wordt steeds gemakkelijker. Alle feiten op een rij.

Je hoeft geen economisch genie te zijn om te mogen starten als zelfstandige. Wel heb je, in sommige gevallen, een attest nodig. Wanneer je een ondernemingsnummer aanvraagt bij het ondernemersloket, zal je dit moeten voorleggen.

1. Basiskennis bedrijfsbeheer

Wie een eigen zaak start, moet tot september 2018 een bewijs van ‘basiskennis bedrijfsbeheer’ kunnen voorleggen. Vaak is dat slechts een formaliteit, want een diploma hoger onderwijs volstaat. Ook als je een diploma secundair onderwijs ASO, TSO of KSO vóór 30 september 2000 behaald hebt, voldoe je hieraan. Tot slot kan je die basiskennis ook aantonen met praktijkervaring.

Vanaf september 2018 moet je de basiskennis bedrijfsbeheer in Vlaanderen niet langer bewijzen. Overweeg je om zelfstandige te worden, maar kan je die basiskennis vandaag niet aantonen? Dan is het misschien beter om te wachten tot september 2018, zo hoef je geen extra cursus te volgen.

2. Ondernemersvaardigheden

Enkele startende zelfstandigen moeten ook hun ondernemersvaardigheden kunnen aantonen. Tot voor kort gold dit voor een hele resem beroepen: van begrafenisondernemer tot masseur. Maar sinds 1 januari 2018 is deze verplichting enkel nog van toepassing op wie start:

  • in de bouwindustrie;
  • in elektrotechniek;
  • als installateur-frigorist.

Je ondernemersvaardigheden aantonen kan op twee manieren:

  • via praktijkervaring;
  • met een diploma.

Welk diploma je precies nodig hebt, kan je controleren in de diplomadatabank van de FOD Economie. Door je opleiding in te vullen zie je in een oogopslag of die volstaat om je basiskennis bedrijfsbeheer en ondernemersvaardigheden te bewijzen.

Wanneer heb je recht op een vrijstelling?

In bepaalde gevallen ben je tijdelijk of definitief vrijgesteld van de basiskennis bedrijfsbeheer en de ondernemersvaardigheden, bijvoorbeeld als je een bestaande onderneming overneemt. Zet je de zaak van je overleden partner of ouder voort? Ook dan krijg je een vrijstelling.

Alle feiten op een rij?

Wil je alle formaliteiten om te starten in één handig overzicht? Download een van onze startersgidsen, en je bent meteen mee!

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.