Starterssubsidies en -premies: op welke steunmaatregelen maak je kans?

Lang niet alle ondernemers schieten vanaf dag één aan topsnelheid uit de startblokken. Vaak is extra geld nodig: voor een pand, machines, productontwikkeling of opleidingen. Blijkt je eigen inbreng te krap, dan is een lening meestal een logische stap. Maar bedenk ook dat er een waaier aan financiële subsidies, premies en andere steunmaatregelen bestaat.

Premies en subsidies zijn een niet te onderschatten geldbron voor vele starters. Naast eigen geld, ondersteuning van supporters, privé-investeerders en leningen, kunnen ze een goede aanvulling zijn in je financieringsmix.

 

Nog meer financieringsopties? Bekijk in onze gratis startersgids ook gunstige startersleningen van de overheid of fiscale voordelen voor starters.

 

Subsidiedatabank: bos door de bomen

De overheid heeft tal van steunmaatregelen gecreëerd om het bedrijfsleven – dus ook starters – te ondersteunen. Maar om een volledig beeld te krijgen van alle premies en subsidies, moet je al stevig wat research verrichten. Deze bron helpt je alvast om het bos door de bomen te zien: de subsidiedatabank van het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Die bevat steunmaatregelen op alle niveaus: provinciaal, Vlaams, federaal en Europees.

Let wel: lang niet alles in deze databank is toegespitst op starters. Gebruik daarom de zoekcriteria om een selectie uit te voeren op maat van je zaak.

 

Subsidies in de kijker

Voor werkzoekenden die een zelfstandige activiteit willen starten is de stap naar de stap naar fulltime ondernemerschap soms te groot. De transitiepremie vangt het verlies van de werkloosheidsuitkering op en geeft je meer financiële zekerheid terwijl je je zaak opstart. Een belangrijke voorwaarde is het volgen van een prestarterstraject. Voor meer informatie kan je terecht op de website van VLAIO.

Wanneer je van plan bent om te investeren in performante ecologische technologieën kan je de ecologiepremie aanvragen. Het gaat om een tegemoetkoming van 15% tot 55% van de meerkost die een dergelijke investering met zich meebrengt. Meer info over de ecologiepremie vind je op de website van VLAIO.

 

Kmo-portefeuille voor advies en opleiding

Dit is een van de bekendste overheidssubsidies. Via de kmo-portefeuille kan je tot 30% subsidie krijgen, met een maximum van 7.500 euro per jaar, voor opleidingen en advies. Om kans te maken op deze tussenkomst, moet je wel beroep doen op een erkende dienstverlener, zoals SBB. Enkele adviezen die in aanmerking komen: een investeringsanalyse, een waardering van je onderneming, advies om je ondernemingsvorm te wijzigen, enzovoort.

Vanaf 1 januari 2023 moeten opleidingen en adviezen passen in één van onderstaande acht thema’s:

  • Bedrijfsstrategie
  • Beroepsspecifieke competenties
  • Digitalisering
  • Duurzaamheid
  • Financiële geletterdheid
  • Innovatie
  • Internationalisering
  • Personeelsmanagement

Enkele adviezen die in aanmerking komen: een investeringsanalyse, een waardering van je onderneming, advies om je ondernemingsvorm te wijzigen, enzovoort.

Om een beroep te kunnen doen op de kmo-portefeuille moet je wel al over een ondernemingsnummer beschikken!

Tot slot: vergeet ook je gemeente niet

Niet in de subsidiedatabank, maar zeker het verkennen waard: subsidies, premies en andere financiële steun van je stad of gemeente. Zeker de grotere steden komen geregeld tussenbeide bij je startersplannen, als je die steun tenminste zelf aanvraagt. 

Enkele sprekende voorbeelden:

  • In Gent en Leuven heb je als starter recht op een starterscontract/ -premie, respectievelijk voor 5.000 euro en 2.500 euro. Deze starterspremie kan je gebruiken voor advies, vormingscursussen en investeringen. 
  • In Beringen centrum kan een startende handelaar beroep doen op een subsidie. De stad ondersteunt in de opstartkosten voor de nieuwe handelszaak. De opstartpremie bestaat uit de tussenkomst van de kosten voor inrichting en uitstraling tot 50% van het factuurbedrag. Indien het pand leegstond, zelfs tot 75% van het factuurbedrag. 

Zeker zijn dat je geen nieuwe steunmaatregel misloopt? Surf zeker even naar de site van je gemeente of neem contact op met je lokaal bestuur.

 

Van plan om te starten als zelfstandige? Onze gratis startersgids bundelt alle info – van geldzaken tot juridische formaliteiten – en helpt je snel verder.

Wil je qua financiering op zeker spelen, vraag dan raad aan een SBB-adviseur in je buurt.

Pieter Bastiaens
Pieter Bastiaens
consultant accountancy & fiscaliteit