Starten als zelfstandig kinesist: hoe ga je te werk?

Nu je je masterdiploma kinesitherapie op zak hebt, kan het echte werk beginnen. Ga je zoals de meeste kinesitherapeuten aan de slag als zelfstandige in hoofd- of bijberoep, dan moet je nog een aantal administratieve zaken regelen. Maar wees gerust: met dit handig stappenplan – en een ervaren accountant aan je zij – trap je je carrière vlot op gang.

Stap 1: wacht op je erkenning, visum en RIZIV-nummer

Om in België als kinesitherapeut te mogen werken, heb je een visum en erkenning nodig. De luxe: je hoeft die niet zelf aan te vragen. Nadat je bent afgestudeerd, vallen je erkenning, visum en RIZIV-nummer automatisch in je bus. Ter info: een RIZIV-nummer heb jij nodig om je geleverde prestaties aan te geven, je patiënten om een terugbetaling te krijgen van het ziekenfonds. 

Twee belangrijke kanttekeningen: 

  • als je wil specialiseren, moet je je erkenning wél zelf aanvragen via het e-loket van de FOD Volksgezondheid;
  • zodra je een RIZIV-nummer hebt, kan je – als je geconventioneerd bent – ook je RIZIV-premie bij het RIZIV aanvragen: een mooi meegenomen jaarlijkse vergoeding om extra sociale zekerheid op te bouwen.

 

Stap 2: maak een afspraak bij een boekhouder

Als zelfstandige heb je iets meer administratieve, financiële en juridische verantwoordelijkheden. Geen evidente materie voor wie er niet in thuis is, dus je gaat best vroeg genoeg langs bij een boekhouder of accountant. Daarmee sla je trouwens meerdere vliegen in een klap, want hij of zij helpt je met:

  • de juridische vorm van je zaak: je staat namelijk voor de keuze tussen een eenmanszaak of vennootschap. Start je in de praktijk van een gevestigde kinesitherapeut? Of combineer je een job in het ziekenhuis met zelfstandigenwerk in bijberoep? Dan zal een eenmanszaak wellicht aangewezen zijn. Afhankelijk van je ambities kan je later overstappen naar een vennootschap.
  • de opening van een rekening voor je zaak – sterk aangeraden wanneer je start als zelfstandige.
  • de optimalisatie van je inkomsten: je inkomsten als kinesitherapeut worden beschouwd als ‘baten’, waarop het zogenaamde ‘kasstelsel’ van toepassing is. Dat kan fiscaal voordelig zijn in je startjaar, maar de precieze regeling is specialistenwerk. Vraag hier dus zeker ook naar bij je boekhouder.
  • je beroepskosten: ook als beginnende kinesitherapeut kan je al een aantal beroepskosten inbrengen. Dat kan gaan om de kosten van je wagen, telefoniekosten, je lidgeld voor een beroepsorganisatie, enzovoort.

 

Goed overwegen: wettelijk forfait of werkelijke kosten?

Voor de aftrek van je beroepskosten heb je als vrije beroeper de keuze tussen het wettelijk forfait (max. 4.290 euro) of de werkelijke kosten. De praktijk leert dat je ook als jonge kinesitherapeut zonder praktijk al heel wat beroepskosten kan inbrengen en dat – behalve in je startjaar – je werkelijke kosten vaak boven het wettelijk forfait uitkomen. Een boekhouder helpt je deze knoop doorhakken.

 

Stap 3: schrijf je in als zelfstandige

Zodra je weet in welke juridische vorm je gaat starten, moet je je inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Je betaalt aan die laatste instantie elk kwartaal sociale bijdragen en geniet in ruil daarvoor een aantal sociale rechten zoals een ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkering. Je sociale bijdragen worden berekend als een percentage op je geschatte netto belastbare beroepsinkomen. 

Stap 4: sluit voldoende verzekeringen af

Ten slotte sluit je best een verzekering beroepsaansprakelijkheid af. Die dekt de kosten voor elke lichamelijke of materiële schade toegebracht aan een patiënt in het kader van je beroep. 

Het wordt natuurlijk sterk aanbevolen om nog een aantal bijkomende verzekeringen af te sluiten. Een gewaarborgd inkomen, bijvoorbeeld, dekt een deel van je inkomensverlies bij ziekte of een ongeval. Weet ook dat je als zelfstandige geen te hoog wettelijk pensioen ontvangt. Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) kan interessant zijn om een aanvullend pensioen op te bouwen.  

 

Andere vragen over je financiën als vrije beroeper in spe?

Kom eens langs bij een SBB-kantoor in je buurt. Onze experten helpen je graag verder.

Nathalie Put
Nathalie Put