Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Starten als student-zelfstandige? Dit zijn de 10 geboden

27 sep 18 Door Nathalie Put

 

Je idee omzetten in een eigen zaak: velen dromen ervan, maar slechts weinig studenten zetten effectief de stap naar het ondernemerschap. De reden? Een onduidelijk zicht op de juridische, sociale en fiscale spelregels. Daarom bundelden we alles wat je moet weten in een heldere startersgids. Deze tien geboden vatten de essentie samen.

Bijverdienen als student-zelfstandige? In deze gloednieuwe startersgids vind je alle need-to-know info en handige tips.

1. Ken het verschil met de erkenning student-ondernemer

Heel wat scholen voorzien een erkenning als student-ondernemer. Daarmee kan je bijvoorbeeld examens verzetten of een flexibel lessenrooster volgen. Da’s dus nog iets anders dan het sociaal statuut student-zelfstandige (zie gebod 2).

2. Betaal minder (of geen) sociale bijdragen

De kern van het statuut student-zelfstandige? Je betaalt ofwel géén, ofwel verminderde sociale bijdragen. Maar daar zijn enkele voorwaarden en inkomstengrenzen aan verbonden. In de gids vind je de hoogte van die grenzen en vooral: hoe je eronder blijft.

3. Bezint eer ge begint

Voor je echt van start gaat, moet je voldoen aan enkele voorwaarden. Vaak is dat slechts een formaliteit, maar je speelt natuurlijk best op zeker. Daarnaast is ook een (basic) ondernemingsplan een must. Daarmee vermijd je onaangename verrassingen én heb je een praktische leidraad voor later.

4. Kies de juiste vorm voor je zaak

Een van je eerste beslissingen als zelfstandige? De keuze tussen een eenmanszaak of vennootschap. Weeg de voor- en nadelen op voorhand af. Wij zetten de belangrijkste argumenten voor beide opties op een rij.

5. Beperk je belastingen

Moet je als student-zelfstandige belastingen betalen? Zo ja, hoeveel? Wat hou je netto dan nog over? En kan je kosten aftrekken? Het zijn maar enkele van de tientallen vragen waar je startersgids een glashelder antwoord op geeft.

6. Beschouw btw niet als een detail

Meestal staat btw voor ‘by the way’, maar voor ondernemers is de belasting op de toegevoegde waarde geen detail. Voor starters is een vrijstelling mogelijk, maar dan moet je rekening houden met enkele voorwaarden.

7. Trek voorbereid naar het ondernemersloket

Je bent pas echt ondernemer als je een ondernemingsnummer op zak hebt. Dat vraag je aan bij een ondernemingsloket. Met de checklist uit de gids kom je voorbereid voor de dag.

8. Neem de typische breinbrekers in acht

Hoe blijf ik fiscaal ten laste van mijn ouders? Waar vestig ik mijn maatschappelijke zetel? Mag ik nog een vakantiejob doen? No worries, je komt het allemaal te weten.

9. Voer een goede boekhouding

Iedere zelfstandige is verplicht om een boekhouding te voeren. Dat lijkt misschien een noodzakelijk kwaad, maar zo krijg je wel een volledig zicht op je onderneming. Op die manier kan je elke beslissing over je zaak onderbouwen.

10. Laat specialistenwerk over aan… specialisten

Als student-zelfstandige heb je wellicht weinig ervaring met zakelijke, administratieve en financiële aspecten. Een boekhouder of accountant neemt die taken op zich en staat je met raad en daad bij, waardoor je weer een stap dichter staat bij je eigen bloeiende zaak.

Bijverdienen als student-zelfstandige? In deze gloednieuwe startersgids vind je alle need-to-know info en handige tips.

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.