Premie voor vermindering van melkproductie is belastingvrij

In 2016 riep Europa een nieuwe, tijdelijke premie in het leven: een financiële compensatie voor melkveehouders die hun melkproductie inperken. Heb je ook inspanningen geleverd, dan ontving je normaal gezien een vergoeding. Nu is er nog meer goed nieuws: je hoeft hierop geen belastingen te betalen.

Als maatregel tegen de crisis in de melkveehouderij maakte Europa twee jaar geleden 150 miljoen euro vrij om vrijwillige melkproductiebeperking tijdelijk te vergoeden. Als Vlaamse melkveehouder kon je rekenen op zo’n 14 cent per minder gemolken liter dan het jaar voorheen.

Succesvol initiatief

Meer dan 58.000 melkveehouders uit 27 verschillende Europese lidstaten gingen hierop in – goed voor ruim 1 miljoen ton melk die zij daardoor minder produceerden. Misschien was je wel een van de 1.919 Belgische melkveehouders? Dan droeg je bij tot ongeveer 34.000.000 liter aan niet-geproduceerde melk van oktober 2016 tot januari 2017.

Premievoorwaarden

Heb je geen premie ontvangen? Dan voldeed je misschien niet aan alle voorwaarden: je moest onder meer tijdig je betalingsaanvraag (inclusief de nodige bewijsstukken) indienen via het e-loket Landbouw en Visserij én minimaal 1.456 liter melk minder geproduceerd hebben dan in dezelfde periode het jaar voorheen.

Belastingvrije vergoeding

Heb je wél een premie ontvangen, dan is die vrijgesteld van inkomstenbelasting. Dat bevestigde de Kamer van Volksvertegenwoordigers eind december 2017. De vrijstelling geldt enkel voor premies die betaald werden voor melkproductievermindering van oktober 2016 tot maart 2017. Zonder de vrijstelling zou je trouwens in de personenbelasting een tarief van 16,5% verschuldigd zijn, in de vennootschapsbelasting maximaal 33,99% (al zijn die tarieven recent veranderd).

 

In de praktijk: reken op je SBB-expert

Ben je melkveehouder én klant bij SBB? Dan kun je erop rekenen dat je SBB-expert al het nodige doet om je belastingaangifte in orde te maken. En uiteraard staat ook je SBB-kantoor je graag bij met raad en daad.

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur