Openingstijden en een rustdag voor je zaak: wat mag en wat moet?

Ben je een zelfstandige handelaar die rechtstreeks aan de consument verkoopt? Dan moet je je houden aan verplichte sluitingsuren en een wekelijkse rustdag. De wet is concreet en er zijn heel wat uitzonderingen. Deze blogpost verduidelijkt welke regels voor jou van toepassing zijn.

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

“Voor 5 en na 20 uur moeten alle kleinhandelaars gesloten zijn, op vrijdagen en werkdagen voor een wettelijke feestdag is dit na 21 uur”, zo schrijft de wet. “Daarnaast moeten handelaars ook een wekelijkse sluitingsdag van 24 uur inplannen die begint om 5 of 13 uur.”

Voor wie geldt deze wet (niet)?

Kleinhandelaars verkopen producten rechtstreeks aan klanten. Webshops moeten zich niet aan deze regel houden, omdat er geen aanwezigheid van de klant is vereist. Ook voor horecazaken en kappers telt de regel niet: zij zijn dienstverstrekkers en geen verkopers. Er zijn nog enkele bijzondere gevallen:

1. Nachtwinkels

Voor nachtwinkels is er een andere uurregeling. Zij moeten sluiten tussen 7 en 18 uur. Elke gemeente kan echter zelf regels opleggen voor nachtwinkels. Let wel: je nachtwinkel mag niet groter zijn dan 150 m². Bovendien moet je zichtbaar vermelden dat je een nachtwinkel uitbaat en mag je enkel voeding en huishoudartikelen verkopen.

2. Toeristische steden

In badplaatsen en toeristische centra gelden gemeentelijke reglementen die afwijken van de algemene wet. Speel op zeker en pols even bij je gemeentebestuur.

3. Bepaalde sectoren

Er zijn nog uitzonderingen, bijvoorbeeld voor ijsverkopers, dagbladhandelaars of winkeliers in tankstations, treinstations en luchthavens. Twijfel je of jouw onderneming tot de uitzonderingen hoort? Vraag raad aan een SBB-adviseur.

Geldt dit ook als je op afspraak werkt?

Ja. Verkoop je bijvoorbeeld trouwjurken, dan kan je niet zomaar een afspraak maken met klanten om na 20 uur te komen kijken. Spreek je echter af bij je klant thuis, mag dit wel tijdens de wettelijke sluitingsuren, mits de klant je uitnodigde. Ook ‘home party’s’, veelal voor de verkoop van juwelen, make-up of keukengerei, vallen buiten de regelgeving.

Wat houdt een wekelijkse rustdag in?

Je moet wekelijks 24 uur onafgebroken gesloten zijn. In die periode mag je ook geen bestellingen afleveren. Die rustdag begint om 5 of om 13 uur. Je kiest zelf je rustdag, maar je moet hem wel duidelijk zichtbaar vermelden aan je pand. Je sluitingsdag moet ook minstens zes maanden dezelfde blijven. Je mag dus niet de ene week op maandag en de andere week op woensdag sluiten.

 

Wat mag wel en niet? Enkele voorbeelden:

  •  Je mag niet zeven namiddagen per week openen, want dan ben je niet 24 uur onafgebroken gesloten.
  • Je mag sluiten van dinsdagmiddag 13 uur tot woensdagmiddag 13 uur.
  • Je mag sluiten op zondag, maandagnamiddag en woensdagvoormiddag.

Bestaan er afwijkingen op de sluitingsuren en -dagen?

Tijdens jaarbeurzen, solden of kermissen wordt vaak een uitzondering gemaakt. Dit is altijd voor een groep handelaars, nooit voor jouw zaak alleen. Een afgebakend winkelgebied krijgt dan de toestemming van het stadsbestuur.

Bij zo’n afwijking kan jouw winkel (en de andere winkels in de straat) tot 15 kalenderdagen de sluitingsuren veranderen, bijvoorbeeld voor een laatavondopening. Ook voor de rustdagen worden maximaal 15 uitzonderingen voorzien. Zo kan de gemeente bijvoorbeeld beslissen dat alle handelaars mogen werken op hun rustdag tijdens de eerste week van de solden.

 

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

Dimitri Follon
Dimitri Follon
consultant accountancy & fiscaliteit