Malafide reclameronselaars: zo ben je ze te slim af.

Als ondernemer koop je al eens advertentieruimte aan in een magazine of brochure. Maar niet alle spelers op de markt hebben eerzame bedoelingen. Ontdek hoe malafide reclameronselaars te werk gaan, en hoe je hun valstrikken omzeilt.

Ondernemings-Portaal België, World Business Guide, injebuurt.net: de namen klinken betrouwbaar, maar de organisaties erachter zijn allerminst eerlijk. Stuk voor stuk sturen ze ondernemers misleidende contracten en facturen.

Drie veel gebruikte technieken:

  • gegevenscontrole – in een e-mail of brief krijg je de vraag om je gegevens te controleren en te ondertekenen. Het document is echter een contract voor meerdere jaren waarbij je een buitensporig tarief betaalt voor een waardeloos aanbod.
  • herinneringsfactuur – je ontvangt een factuur die laat vermoeden dat je al een contract afsloot. Je betaalt de factuur en gaat zo in op hun aanbod.
  • nepadvertenties – iemand biedt je telefonisch advertentieruimte aan voor een schappelijke prijs in een – zogezegd – wijdverspreid magazine of brochure. Achteraf blijkt het contract niet overeen te komen met wat de verkoper je vertelde. Voor je het weet verklaar je je akkoord om maandelijks een peperdure mini-advertentie te plaatsen in een kleine lokale publicatie.

Tips om hen te slim af te zijn

De laatste jaren haalde de FOD Economie, samen met de ondernemingsloketten en bevoegde instanties, alles uit de kast om paal en perk te stellen aan malafide reclameronselaars. Toch blijf je beter alert wanneer je een e-mail, brief of telefoon ontvangt van een onbekend bedrijf. Drie tips:

  • check de zwarte lijst

De FOD Economie richtte de Facebookpagina Pasoplichting op, waar ze steeds waarschuwen voor de recentste oplichtpraktijken. Ook stelde de overheidsdienst een zwarte lijst op waarin elke gekende reclameronselaar wordt vermeld.

  • ga na waarvoor je tekent

Wanneer je een offerte voor advertentieruimte ontvangt, moet je nagaan waar en wanneer de advertentie zal verschijnen, hoeveel het je in totaal zal kosten en hoe lang het contract loopt. Teken of betaal niets voor je uitsluitsel hebt over deze vragen.

  • schakel een jurist in

Staat alles letterlijk in het contract zoals het je beloofd is? Stemt de factuur overeen met de gevraagde dienst? Naar welk land moet je het bedrag overmaken? Als je twijfelt over de betrouwbaarheid, steek je best je licht op bij een jurist.

Toch ondertekend of betaald?

Stop meteen alle verdere betalingen. Als de organisatie gekend is bij de FOD en dus op de zwarte lijst staat, zullen de ronselaars bij de rechtbank doorgaans aan het kortste eind trekken.

Staat het bedrijf niet op de lijst, dan stuur je een aangetekende brief naar de organisatie waarin je schrijft dat je misleid werd. Doe hetzelfde met de ontvangen facturen en vermeld de reden van weigering.

Dien vervolgens klacht in via het meldpunt. Op die manier breng je de bevoegde instanties op de hoogte en kunnen zij je meteen bijstaan met advies.

 

Wil je een contract laten nalezen of een protestbrief opstellen? De juridische dienst van SBB adviseert en begeleidt je om malafide reclameronselaars geen kans te geven.

 

Pieter Bastiaens
Pieter Bastiaens
consultant accountancy & fiscaliteit