Mag ik als student-zelfstandige een vakantiejob doen?

Festivals, een citytrip naar Boedapest of een Spaans lief dat je op Erasmus leerde kennen en elk weekend wil zien: als student kan je extra zakgeld goed gebruiken. Een vakantiejob is daarvoor dé oplossing. Maar mag dat nog als je al student-zelfstandige bent? Het simpele antwoord is ja, al moet je met enkele dingen rekening houden.

Bijverdienen als student-zelfstandige? In deze gloednieuwe startersgids vind je alle need-to-know info en handige tips.

1. Recht op het groeipakket

Ben je tussen de 18 en 25 jaar dan kun je je studies combineren met een beroepsactiviteit en toch het recht op het Groeipakket (sinds 1 januari 2019 noemt het nieuwe kinderbijslagsysteem in Vlaanderen “Groeipakket”) behouden. Als student-zelfstandige blijft je recht op het Groeipakket behouden zolang je inkomen lager ligt dan 16.409,19 euro.

2. De aparte sociale bijdragen

Als jobstudent worden de sociale bijdragen automatisch van je brutoloon afgetrokken. In totaal gaat het maandelijks om 8,13% van je brutoloon, waarvan je werkgever 5,42% betaalt en jij 2,71%. Let wel: werk je tijdens een jaar meer dan 600 uren als jobstudent, dan stijgt de sociale bijdrage naar 13,07%.

Een student-zelfstandige betaalt ofwel géén, ofwel verminderde sociale bijdragen. Je netto belastbaar jaarinkomen als zelfstandige – je bruto omzet op een jaar min je beroepskosten – dient als maatstaf. Het inkomen van je vakantiejob telt dus niet mee.

Netto belastbaar jaarinkomen Sociale bijdragen
Minder dan €8.204,60 Geen
Tussen €8.204,60 en €16.409,20 20,5% op je inkomsten boven€8.204,59
Meer dan €16.409,20

Zoals een zelfstandige in hoofdberoep

(minstens €866,62 per kwartaal)

 

3. Fiscaal ten laste blijven

Als student ben je in de meeste gevallen nog ‘fiscaal ten laste’. Dat betekent dat je ouders een korting krijgen op hun belastingen zolang je (officieel) nog thuis woont. Maar er is nog een andere belangrijke voorwaarde: je mag per jaar maximaal 7.965 euro bruto bijverdienen. Zowel je inkomsten als student-zelfstandige als je inkomen als jobstudent tellen mee in deze berekening.

4. De grenswaarde voor belastingen

Als je loon bepaalde grenswaarden overschrijdt, moet je daarop belastingen betalen. Ook in dit geval worden al je inkomsten (student-zelfstandige en jobstudent) samen gerekend. Liggen die op jaarbasis lager dan 10.160 euro? Dan moet je geen belastingen betalen. In bepaalde gevallen wordt die grenswaarde verhoogd, bijvoorbeeld als je een kind hebt. Als je netto belastbare inkomsten hoger dan 10.160 euro liggen, moet je wel belastingen betalen.

Bijverdienen als student-zelfstandige? In deze gloednieuwe startersgids vind je alle need-to-know info en handige tips.

 

Pieter Bastiaens
Pieter Bastiaens
consultant accountancy & fiscaliteit