Landbouwers zijn nu officieel ondernemers: wat zijn de gevolgen?

Sinds 1 november 2018 ben je als land- of tuinbouwer officieel een ‘onderneming’. Zo bepaalt een grondig vernieuwd Belgisch ondernemingsrecht. Welke gevolgen dat voor jou heeft in de praktijk, overlopen we in deze blogpost.

De opfrissing van het ondernemingsrecht kadert binnen een bredere hervorming van het economisch recht, die ook aanleiding gaf tot:

Wat zijn de gevolgen?

1. Gevolgen van het hervormd insolventierecht

Sinds de inwerkingtreding van het nieuwe insolventierecht kan je als landbouwer-onderneming een faillissement aanvragen en beroep doen op de beschermingsprocedures van het insolventierecht: een groot verschil ten opzichte van vroeger. Hier lees je meer.

Opgelet: facturen 'protesteren'!

Voortaan is het ‘vrije ondernemingsbewijsrecht’ ook voor jou van toepassing. Facturen waarmee je niet akkoord bent, moet je op korte termijn betwisten (‘protesteren’). Je kan dit bewijzen met een aangetekende zending of een e-mail van de andere partij waarin hij aangeeft dat hij je protest heeft ontvangen. Doe je dit niet, dan wordt ervan uitgegaan dat je de factuur aanvaardt.

2. Enter de ‘ondernemingsrechtbank’

Je kan een andere onderneming dagvaarden – of zelf gedagvaard worden – voor de ‘ondernemingsrechtbank’ (de voormalige rechtbank van koophandel): die is bevoegd voor geschillen tegen ondernemingen, maar mag ook uitspraken doen over discussies rond de transacties van aandelen.

3. Verplichtingen voor je vroegere ‘burgerlijke’ maatschap tot inschrijving in de KBO

Het vroegere onderscheid tussen burgerlijke en commerciële maatschappen is afgeschaft. Ooit een burgerlijke maatschap opgericht voor je familiale vermogensplanning, of een tijdelijke samenwerking? Omdat de maatschap nu in elk geval een onderneming is, moet deze worden ingeschreven in de KBO.

Een maatschap opgericht vóór 1 november 2018 moet je vóór 1 mei 2019 in de KBO laten inschrijven. Als je dit niet doet, riskeer je een boete tot 10.000 euro. Maatschappen die vanaf 1 november 2018 worden opgericht, moeten vóór de aanvang van de werkzaamheden worden ingeschreven in de KBO.

Niet zeker wat de impact is op je zaak? Speel op safe en schakel één van onze experten in. We helpen je graag verder!

Jacky Swennen
Jacky Swennen
senior agro bedrijfsadviseur