Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Landbouwers zijn nu officieel ondernemers: wat zijn de gevolgen?

04 dec 18 Door Jacky Swennen

Sinds 1 november 2018 bent u als land- of tuinbouwer officieel een ‘onderneming’. Zo bepaalt een grondig vernieuwd Belgisch ondernemingsrecht. Welke gevolgen dat voor u heeft in de praktijk, overlopen we in deze blogpost.

De opfrissing van het ondernemingsrecht kadert binnen een bredere hervorming van het economisch recht, die ook aanleiding gaf tot:

Wat zijn de gevolgen?

1. Gevolgen van het hervormd insolventierecht

Sinds de inwerkingtreding van het nieuwe insolventierecht kunt u als landbouwer-onderneming een faillissement aanvragen en beroep doen op de beschermingsprocedures van het insolventierecht: een groot verschil ten opzichte van vroeger. Hier leest u meer.

Opgelet: facturen ‘protesteren’!

Voortaan is het ‘vrije ondernemingsbewijsrecht’ ook voor u van toepassing. Facturen waarmee u niet akkoord bent, moet u op korte termijn betwisten (‘protesteren’). U kunt dit bewijzen met een aangetekende zending of een e-mail van de andere partij waarin hij aangeeft dat hij uw protest heeft ontvangen. Doet u dit niet, dan wordt ervan uitgegaan dat u de factuur aanvaardt.

2. Enter de ‘ondernemingsrechtbank’

U kunt een andere onderneming dagvaarden – of zelf gedagvaard worden – voor de ‘ondernemingsrechtbank’ (de voormalige rechtbank van koophandel): die is bevoegd voor geschillen tegen ondernemingen, maar mag ook uitspraken doen over discussies rond de transacties van aandelen.

3. Verplichtingen voor uw vroegere ‘burgerlijke’ maatschap tot inschrijving in de KBO

Het vroegere onderscheid tussen burgerlijke en commerciële maatschappen is afgeschaft. Ooit een burgerlijke maatschap opgericht voor uw familiale vermogensplanning, of een tijdelijke samenwerking? Omdat de maatschap nu in elk geval een onderneming is, moet deze worden ingeschreven in de KBO.

Een maatschap opgericht vóór 1 november 2018 moet u vóór 1 mei 2019 in de KBO laten inschrijven. Als u dit niet doet, riskeert u een boete tot 10.000 euro. Maatschappen die vanaf 1 november 2018 worden opgericht, moeten vóór de aanvang van de werkzaamheden worden ingeschreven in de KBO.

Niet zeker wat de impact is op uw zaak? Speel op safe en schakel één van onze experten in. We helpen u graag verder!

Jacky

Jacky

productmanager landbouw

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.