Lager btw-tarief op de levering van planten: wat verandert er?

De soms onlogische btw-tarieven zijn voor menig (tuin)ondernemer een doorn in het oog. Al is er wel beterschap op komst. Je mag namelijk 6% btw aanrekenen voor de levering van plantenmateriaal in plaats van 21%.

Voor de levering van bomen, struiken en planten geldt het verlaagde btw-tarief van 6%. De aanleg van een tuin of het onderhoud ervan is daarentegen een ‘dienstprestatie’. Daarvoor moet je 21% btw aanrekenen, ook voor de planten die je ervoor levert.

6% of 21%? Afhankelijk van de koper

Die regel bracht soms absurde situaties met zich mee. Haalt een tuineigenaar immers zijn bloemen en struiken rechtstreeks bij een sierteler, dan betaalt hij daar 6% btw op. Koopt hij de planten via een tuinaannemer, die meteen ook de bemesting, de beplanting en de aanleg op zich neemt? Dan telt je klant niet alleen 21% neer voor de werkuren en het concept, maar ook op het plantenmateriaal. Nochtans betaal je als tuinaannemer zelf maar 6% btw wanneer je diezelfde planten aankoopt bij de teler.

Het gevolg: eigenaars trokken steeds vaker zelf naar de sierteler om het hogere btw-tarief te omzeilen. Op vraag van de tuinsector wordt het verschil nu weggewerkt. Koop je plantenmateriaal aan in het kader van tuinaanleg- of onderhoud, dan mag je daar dus het verlaagde btw-tarief van 6% op aanrekenen.

 

Wat verandert er voor je btw-administratie?

De btw-verlaging is een opsteker voor de tuinsector, maar brengt wel enkele boekhoudkundige veranderingen met zich mee:

  • Hanteer je bij de opmaak van een offerte prijzen inclusief btw? Dan neem je de aanpassing idealiter vandaag al op in je prijsinschattingen.
  • Op je facturen vermeld je duidelijk apart de levering van planten, los van de werkuren. Voor wat betreft de planten mag je 6% btw aanreken, voor de werkuren 21%. Moet de factuur met ‘btw verlegd’ worden opgemaakt omdat je afnemer een btw-plichtige is, is het ook aan te raden de planten apart te vermelden. Je rekent weliswaar geen btw aan, maar voor je afnemer is het handig te weten op welk onderdeel van de factuur hij slechts 6% btw moet betalen. 
  • Niet alleen bestaande tuinen vallen onder de nieuwe regel, ook bij tuinaanleg en -onderhoud van nieuwe en beroepsmatige tuinen is de btw-verlaging van toepassing. Deze maatregel staat dus los van andere verlaagde btw-tarieven zoals de renovatie van privéwoningen. Een ondertekend attest van de afnemer zal dus niet nodig zijn.

Je boekhouding op eigen houtje voeren?

Let op voor de addertjes onder het gras. Schakel één van onze experten in. We helpen je graag verder!

Sofie Libotton
Sofie Libotton
regiodirecteur advies