Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Kan ik als student-zelfstandige mijn kot of werkkamer inbrengen als beroepskost?

13 sep 17 Door Nathalie Put

Als student-zelfstandige zit je op kot of woon je nog bij je ouders thuis. Je maakt wat omzet en uiteraard wil je graag al je beroepskosten inbrengen. De huur van je werkruimte, bijvoorbeeld: mag je die inbrengen? Of de huur van je kot? En vooral: welke financiële gevolgen hangen eraan vast? We doen het voor je uit de doeken.

Bijverdienen als student-zelfstandige? In deze gloednieuwe startersgids vind je alle need-to-know info en handige tips.

Situatie 1: thuis wonen, huur betalen

Je hebt een statuut van student-zelfstandige en je woont bij je ouders thuis? Dan mag je gewoon, zoals elke zelfstandige, je beroepskosten inbrengen. Dat geldt dus ook voor de werkruimte die je gebruikt in de ouderlijke woning.

In theorie kan je ervoor kiezen om simpelweg huur te betalen aan je ouders en het huurbedrag als kost in te brengen. In dat geval moet er wel een schriftelijk huurcontract opgemaakt worden tussen jezelf en je ouders, én moet je het afgesproken bedrag effectief aan hen betalen. Maar in de praktijk brengt dit het nadeel mee dat zij worden belast op de huur die je betaalt: een broekzak-vestzakoperatie voor je gezin als geheel.

Situatie 2: thuis wonen, onkostenvergoeding betalen

Een betere oplossing is om je ouders een onkostenvergoeding voor nutsvoorzieningen (zoals gas, water, elektriciteit) te betalen, want daar word je niet op belast. In principe worden de beroepskosten berekend in functie van het werkelijk verbruik. Voor het gebruik van een kantoorruimte maak je de berekening op basis van het percentage dat de kantoorruimte inneemt van de totale woningoppervlakte. Neemt je kantoorruimte bijvoorbeeld 10% in van de oppervlakte van je ouderlijk huis? Dan kan je 10% van alle verbruikskosten, zoals water, elektriciteit en verwarming, inbrengen als beroepskost. Ook de brandverzekering is trouwens een verbruikskost.

Let wel: je moet op elk moment aan de fiscus kunnen bewijzen dat je de kosten wel degelijk zelf betaalt. Facturen mogen op naam van je ouders staan, maar je moet hen effectief 10% ervan betalen. De eenvoudigste methode is om elke maand een forfaitair bedrag over te schrijven. Vraagt de fiscus je betaalbewijzen op? Dan kan je die ten alle tijde netjes voorleggen.

Situatie 3: op kot

Wil je de huur van je kot inbrengen als beroepskost? Dan is het aangewezen om eerst na te gaan of je huurcontract dit toelaat. In 9 op de 10 gevallen is het beroepsmatig gebruik van een studentenkamer verboden, waardoor je geen kosten kan inbrengen. Laat je kotbaas je toch toe om je kot als kantoor te gebruiken? Dan kan je de huur en verbruikskosten inbrengen, op voorwaarde dat je die zelf betaalt.

Situatie 4: een coworkingspace

Misschien werk je niet van thuis uit en niet op kot, maar doe je aan coworking. Je deelt dan een werkruimte, tegen betaling, met andere ondernemers, zoals freelancers, creatievelingen of hippe start-ups. Meestal heb je met zo’n all-in-formule toegang tot zaken zoals vergaderzalen, wifi, printers, koffie … Die kosten kan je inbrengen als beroepskost. Maar ook hier geldt: je moet kunnen aantonen dat je ze uit je eigen zak betaalt.

Bijverdienen als student-zelfstandige? In deze gloednieuwe startersgids vind je alle need-to-know info en handige tips.

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.