Is jouw verzamelaanvraag n.a.v. de droogte al in orde? De tijd dringt!

Wordt de droogte van de voorbije maanden officieel erkend als landbouwramp? Daar is nog geen beslissing over. Als het – hopelijk – zover komt, dan moeten je percelen met schade wel correct in je verzamelaanvraag aangegeven zijn. Nog niet het geval? Handel dan snel, want de deadline is 31 augustus.

Ook al komt het niet tot een officiële landbouwramp, je neemt best het zekere voor het onzekere. Vraag vóór de oogst om een bezoek van de gemeentelijke schattingscommissie(s). Met een PV van de schattingscommissie kan je namelijk je fiscale verliezen inbrengen én heb je een bewijs voor de Mestbank in de nitraatresiducampagne.

Zo verzamel je bewijs van geleden schade.

Landbouwrampenfonds wordt strenger

Als de erkenning als landbouwramp er komt, zal het landbouwrampenfonds er strenger op toezien of de percelen met schade ook in je eigen verzamelaanvraag zijn aangegeven. Enkel het PV van de schattingscommissie als bewijs – zoals bij de droogte van 2017 – is dus niet meer voldoende. Momenteel bouwt het Departement Landbouw en Visserij het e-loket verder uit om die administratieve koppeling van percelen eenvoudiger te maken.

Je kan je verzamelaanvraag nog aanpassen tot 31 augustus. Kijk wel goed na of de gegevens op je PV overeenkomen met je oppervlakteaangifte:

  • Juiste landbouwernummer?
  • Juiste perceelnummers en oppervlaktes? Herteken indien nodig je perceel.
  • Juiste teelt en teeltcode?

Is een perceel nog niet aangegeven, of klopt de teelt niet? Dan kan je nog wijzigingen aanbrengen tot 31 augustus. Belangrijk is dat je de teelt op het moment van de schade (ten laatste op 31 mei dus) aangeeft. Ook voor nateelten zoals kolen kan je een vergoeding aanvragen, op voorwaarde dat ze in de verzamelaanvraag aangegeven zijn.

Zeker zijn dat je in orde bent en geen schadevergoeding mist?

Laat je bijstaan door je vertrouwde SBB-adviseur.

Amelie Grammen
Amelie Grammen
landbouwadviseur