Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Is uw verzamelaanvraag n.a.v. de droogte al in orde? De tijd dringt!

20 aug 18 Door Geertrui Goyens

 

Wordt de droogte van de voorbije maanden officieel erkend als landbouwramp? Daar is nog geen beslissing over. Als het – hopelijk – zover komt, dan moeten uw percelen met schade wel correct in uw verzamelaanvraag aangegeven zijn. Nog niet het geval? Handel dan snel, want de deadline is 31 augustus.

Ook al komt het niet tot een officiële landbouwramp, u neemt best het zekere voor het onzekere. Vraag vóór de oogst om een bezoek van de gemeentelijke schattingscommissie(s). Met een PV van de schattingscommissie kunt u namelijk uw fiscale verliezen inbrengen én hebt u een bewijs voor de Mestbank in de nitraatresiducampagne.

Zo verzamelt u bewijs van geleden schade.

Landbouwrampenfonds wordt strenger

Als de erkenning als landbouwramp er komt, zal het landbouwrampenfonds er strenger op toezien of de percelen met schade ook in uw eigen verzamelaanvraag zijn aangegeven. Enkel het PV van de schattingscommissie als bewijs – zoals bij de droogte van 2017 – is dus niet meer voldoende. Momenteel bouwt het Departement Landbouw en Visserij het e-loket verder uit om die administratieve koppeling van percelen eenvoudiger te maken.

U kunt uw verzamelaanvraag nog aanpassen tot 31 augustus. Kijk wel goed na of de gegevens op uw PV overeenkomen met uw oppervlakteaangifte:

  • Juiste landbouwernummer?
  • Juiste perceelnummers en oppervlaktes? Herteken indien nodig uw perceel.
  • Juiste teelt en teeltcode?

Is een perceel nog niet aangegeven, of klopt de teelt niet? Dan kunt u nog wijzigingen aanbrengen tot 31 augustus. Belangrijk is dat u de teelt op het moment van de schade (ten laatste op 31 mei dus) aangeeft. Ook voor nateelten zoals kolen kunt u een vergoeding aanvragen, op voorwaarde dat ze in de verzamelaanvraag aangegeven zijn.

Zeker zijn dat u in orde bent en geen schadevergoeding mist?

Laat u bijstaan door uw vertrouwde SBB-adviseur.

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.