Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Is de btw op het nieuwjaarsdiner of personeelsgeschenk aftrekbaar?

15 jan 18 Door Leslie Rottiers

Om het nieuwe jaar gezwind en geslaagd in te zetten, kunt u uw medewerkers verrassen met een klein geschenk, een receptie of wie weet een etentje. Mooi meegenomen: naargelang de aard en de organisatie van uw attentie, kunt u de btw op uw kosten aftrekken. Deze blogpost biedt een overzicht van de opties en regels.

Trakteert u uw medewerkers na Nieuwjaar op een culinair festijn? Of verrast u ze liever met een cadeautje? Afhankelijk van uw keuze spelen andere voorwaarden voor de btw-aftrek.

1. Receptie met drank en/of eten

Optie 1: een restaurant boeken

Misschien de meest praktische geste, maar waarschijnlijk niet de goedkoopste. Als u met uw werknemers op restaurant gaat of een zaaltje huurt met catering, passen we de normale btw-regels toe. Het gevolg hiervan is dat de btw op restaurantkosten niet aftrekbaar zijn.

Optie 2: een traiteur inschakelen

Hebt u een ruimte met kookgelegenheid in uw bedrijf ter beschikking, dan kan een traiteur een slimme oplossing zijn. Opgelet: als u een traiteur regelt voor de levering, bereiding én bediening van uw maaltijden, dan kunt u geen btw aftrekken. De combinatie bereiding en bediening wordt namelijk gelijkgesteld met een restaurantdienst en deze komen nu eenmaal niet in aanmerking voor btw-aftrek.

Wanneer uw traiteur enkel broodjes, een koude schotel of reeds voorbereide maaltijden (eventueel op voorhand opgewarmd) levert, geldt het algemene btw-aftrekverbod op cateringdiensten niet. Het gaat dan enkel om de levering van goederen. In dit geval kunt u normaal gezien wel de 6% btw op uw maaltijden recupereren. U moet er dan wel op letten dat er geen sprake is van bediening door de traiteur.

Optie 3: receptie met bubbels

U biedt uw medewerkers een glaasje om op het nieuwe jaar te toosten? Hou er in dat geval rekening mee dat de btw op geestrijke dranken nooit aftrekbaar is. Ook niet in het geval van zelfbediening. Geestrijke dranken zijn dranken met een alcoholgehalte boven de 22%, zoals jenever, cognac, whisky of likeur. Wijn, champagne, cava en bier vallen daarbuiten.

Opgelet: btw-aftrek enkel geldig bij ‘collectief sociaal voordeel’!

Om van de btw-aftrek te genieten, moet wel telkens aan één cruciale voorwaarde voldaan zijn: die geldt alleen als er sprake is van een ‘collectief sociaal voordeel’. Dat betekent dat het volledige personeel van uw bedrijf moet uitgenodigd zijn. Gaat het om een feestje voor een bepaalde afdeling, dan is er geen collectief sociaal voordeel en bijgevolg geen btw-aftrek mogelijk.

U kan dan ook de btw op een personeelsfeest aftrekken, op voorwaarde dat iedereen van het personeel uitgenodigd werd. Opgelet, u kan de btw op de restaurant- en cateringkosten hoe dan ook niet recupereren, zelfs niet als het gaat om een collectief sociaal voordeel.

2. Gelegenheidsgeschenken

Gelegenheidsgeschenken – giften aan uw personeel of hun kinderen die geen rechtstreeks verband houden met de beroepsuitoefening – worden ook beschouwd als een sociaal voordeel. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed bij sinterklaas, bioscooptickets, of andere cadeaubonnen. Normaal hebben deze uitgaven een privatief karakter, maar ook hier behoudt u het recht op btw-aftrek, onder de volgende voorwaarden:

  • Het geschenk wordt gegeven aan al uw personeelsleden of aan hun kinderen (binnen een bepaalde leeftijdscategorie).
  • De aankoopprijs is minder dan 50 euro, exclusief btw.
  • Het gaat niet om tabaksproducten of geestrijke dranken.

Let wel: u kunt de btw-aftrek maar voor één geschenk per medewerker per kalenderjaar toepassen, ongeacht het tijdstip of de aanleiding.

Vragen over btw-kwesties in het algemeen? 

Neem vrijblijvend contact op met een SBB-kantoor in uw buurt. Onze experten helpen u graag verder.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.