Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Geen geregistreerde kassa? Dan riskeert u deze boetes.

22 okt 17 Door Leslie Rottiers

Biedt u met uw horecazaak maaltijden ter plaatse aan of zorgt u als traiteur regelmatig voor catering? En bedraagt uw jaarlijkse omzet meer dan 25.000 euro exclusief btw? Dan bent u verplicht om een geregistreerde kassa te installeren. Bent u niet in orde, dan riskeert u fikse boetes. Deze blogpost klaart de wetgeving voor u uit.

Het doel: fouten en btw-fraude voorkomen

De kopieën van de btw-bonnen die u aan uw klanten uitreikt, moet u ter controle bijhouden in een dagboek van ontvangsten. Om omslachtigheid, fouten en fraude met papieren btw-bonnetjes te vermijden, heeft de overheid een geregistreerd (lees: elektronisch) kassasysteem of kortweg GKS verplicht. Het papieren btw-bonnetje wordt daarbij vervangen door het zogeheten GKS-ticket.

Een GKS heeft niet alleen voordelen voor de fiscus maar ook voor u: zo geniet u een doelgroepsvermindering bij het gebruik van de aanwezigheidsregistratie en kunt u op basis van uw elektronische kassarapporten uw btw-aangifte eenvoudiger invullen.

Het systeem: drie onderdelen

Een GKS houdt alle bewerkingen bij die in een kassa worden ingevoerd. Het systeem bestaat altijd uit een kassa, controlemodule (black box) en een gepersonaliseerde kaart, de VAT Signing Card (VSC) of smartcard. Deze onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op deze pagina vindt u een overzicht van gecertificeerde kassasystemen.

Voor wie?

Een GKS is verplicht voor traiteurs die regelmatig catering verzorgen en iedereen die in zijn horecazaak maaltijden ter plaatse aanbiedt. In de praktijk gaat het vaak om slagerijen, frituurketens, broodjeszaken, tearooms, ijssalons … Als u jaarlijks minder dan 25.000 euro (excl. btw) omzet draait, dan geldt de maatregel niet. Afhaal- en bedrijfsrestaurants blijven buiten schot.

Verplicht registreren

Zodra u over een geregistreerd kassasysteem beschikt, moet u dit ook aangeven. Via de website van de FOD Financiën kunt u uw onderneming, vestigingen met GKS en GKS-onderdelen registreren. Als u niet onder de verplichting valt, kunt u verder werken met het systeem van papieren btw-bonnetjes of vrijwillig een GKS installeren om zo te genieten van de daaraan verbonden voordelen (zie eerder).

Strenge boetes op nalatigheid

De fiscus ziet nauwlettend toe op de naleving van de btw-wetgeving in de horeca. Het aantal controles nam de laatste jaren sterk toe. Sinds 1 juni 2017 zijn ook nieuwe boetetarieven van kracht:

Conclusie

De geregistreerde kassa is geen kwestie van keuze: als u aan de bovenvermelde voorwaarden voldoet, moet u zo snel mogelijk voor een installatie van een GKS of vervanging van uw huidig systeem zorgen.

Hebt u nog vragen rond uw specifieke situatie of de wetgeving hieromtrent? Neem gerust contact op met een SBB-kantoor in uw buurt. Onze adviseurs helpen u graag op weg.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.