Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Fiscale controles in 2017: managementvennootschappen, horeca en buitenlandse inkomsten

18 mei 17 Door Gregory Henin

De fiscus plant in 2017 strenge controles. Waaraan mogen managementvennootschappen, horeca-uitbaters en personen met buitenlandse inkomsten zich verwachten?

Fiscale controles in 2017: managementvennootschappen, horeca en buitenlandse inkomsten

Mag u zich dit jaar aan een fiscale controle verwachten? U weet het nooit helemaal zeker, maar in drie gevallen bent u best extra alert: als u een managementvennootschap hebt, cafébaas of restauranthouder bent, of als particulier inkomsten uit het buitenland haalt. Dit artikel licht toe hoe u problemen vermijdt.

Managementvennootschappen: prestaties bewijzen

Er is uiteraard niets verkeerd met het werken via een managementvennootschap. De belastingadministratie heeft ook bevestigd dat dit geen fiscaal misbruik is. Wel moeten uw prestaties steeds onderbouwd zijn én moet het om een marktconforme vergoeding gaan. Bij een fiscale controle is het dus belangrijk om minstens een duidelijk schriftelijk contract met gedetailleerde facturen voor te leggen.

Uiteraard moeten uw contract en de facturen overeenstemmen met de realiteit. U moet, kortom, uw prestaties ook kunnen bewijzen . Slaagt u daar tijdens een controle niet voldoende in, dan loopt u het risico dat de vennootschap die u uitbetaalt uw vergoeding fiscaal niet meer kan inbrengen. Uw prestaties worden dan dubbel belast: bij uw uitbetaler, en bij uw managementvennootschap zelf.

Wat is een managementvennootschap?

De managementvennootschap is geen vennootschapsvorm op zich, maar verwijst eerder naar de diensten (management dus) die ze levert. Soms gaat het om louter contractuele afspraken met een andere vennootschap, maar vaak heeft een managementvennootschap er ook een formeel mandaat als bedrijfsleider. In dat geval spreken we van een bestuurdersvennootschap.

Horeca: witte kassa en btw-bewijzen

Als cafébaas of restauranthouder is een witte kassa verplicht als uw jaaromzet uit voeding boven de 25.000 euro ligt. Dranken tellen dus niet mee. Blijft u onder die grens, dan moet u uw klanten echter wel een btw-ontvangstbewijs uitreiken voor maaltijden én dranken. De kans is groot dat de fiscus die specifieke verplichting dit jaar nauwgezet zal controleren.

Buitenlandse inkomsten

Elke inwoner van België moet jaarlijks zijn wereldwijde inkomsten aangeven. Haalt u als particulier dus ook inkomsten (zoals lonen, interesten en dividenden) uit het buitenland, dan geeft u die aan op uw belastingaangifte in vak IV, code 1250/2250 . Bovendien moet u ook uw buitenlandse rekening(en) melden bij de Nationale Bank van België.

Door de Europese en internationale automatische gegevensuitwisselingen is de Belgische fiscus trouwens steeds beter op de hoogte van buitenlandse inkomsten en rekeningen. Bent u niet volledig in orde met de wettelijke verplichtingen, dan riskeert u zware sancties. Reden te meer om alles correct aan te geven.

Ondersteuning of advies nodig bij uw fiscale of administratieve verplichtingen? Een SBB-adviseur in een kantoor in uw buurt helpt u graag verder.

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.