Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Een woning verhuren? Hou rekening met de nieuwe spelregels

31 jan 19 Door Sofia Van Gerven

Van een huurovereenkomst opstellen tot verplichte verzekeringen: als verhuurder bent u allicht vertrouwd met de formaliteiten. De vele spelregels kregen op 1 januari 2019 echter een heuse opfrisbeurt, onder de noemer van het Vlaams Woninghuurdecreet. Dit moet u onthouden.

1. Meer transparantie

Het nieuwe decreet creëert meer duidelijkheid voor huurders. Zo moet u als huisbaas de huurprijs en andere kosten helder vermelden in uw advertenties en andere communicatie. Doet u dat niet, dan riskeert u een GAS-boete.

Ook de huurovereenkomst moet zo duidelijk mogelijk zijn. Daarom stelt u het contract sinds 1 januari steeds schriftelijk op. Dat bevat op z’n minst:

  • De precieze duur van de overeenkomst
  • De huurprijs
  • Bijkomende kosten: forfaitair of een maandelijks voorschot

Bijkomend moet u ook een plaatsbeschrijving bij de huurovereenkomst voegen. Die maakt u op wanneer de woning niet verhuurd is of tijdens de eerste maand van de overeenkomst.

2. Proportionaliteit bij screening

De zoektocht naar de geknipte huurders verloopt niet altijd even vlot. Dat u potentiële nieuwe inwoners screent, is dan ook maar normaal. Het nieuwe decreet laat dat nog steeds toe, al mag u enkel documenten opvragen die een duidelijk verband hebben met het huren van een woonst. Zo mag u niet neuzen in het gerechtelijk verleden van een kandidaat. Een loonbrief opvragen is wel toegelaten.

3. Drie maanden huurwaarborg

U mag nu drie maanden huurwaarborg vragen in plaats van twee. Het is wel de huurder die kiest waar hij die waarborg parkeert: op een persoonlijke rekening, een zakelijke zekerheidsstelling of – in het geval van een standaardcontract tussen het OCMW en een bank – een bankwaarborg. U kunt ook instemmen met een waarborgstelling door een natuurlijke persoon.

4. Overeenkomst van korte duur makkelijker opzegbaar

Een huurder kan vandaag een overeenkomst van minder dan drie jaar (de zogenaamde ‘huur van korte duur’) opzeggen. U krijgt daarvoor een vergoeding van twee, vier of zes weken huur afhankelijk van wanneer de beëindiging plaatsvindt (tijdens het derde, het tweede of het eerste jaar). Zelf kunt u een overeenkomst van korte duur niet opzeggen.

5. Verduidelijking over herstellingen

De betaling van herstellingen was vaak voer voor discussie tussen huisbazen en huurders. Daarom stelde de Vlaamse regering een lijst op met verplichte herstellingen. Zo draait de huurder op voor kleine herstellingen zoals kapotte stopcontacten en gebroken vloertegels. De kosten voor herstellingen van slijtage of schade door overmacht zijn voor uw rekening.

Wil u dringende herstellingen uitvoeren? Dan laat u die beter niet langer aanslepen dan 30 dagen (vroeger was dit 40 dagen). In dat geval kan de huurder namelijk een lagere huurprijs eisen.

Ook voor renovatiehuurovereenkomsten – waarbij de huurder bepaalde werken op zich neemt en in ruil geen huur betaalt – gelden nieuwe spelregels.

6. Verplichte verzekeringen

Zowel u als uw huurder moeten nu een verzekering voor brand- en waterschade afsluiten.

7. Meer duidelijkheid bij een overlijden

Wanneer u of de huurder zou overlijden, dan eindigt het contract automatisch na twee maanden, tenzij de erfgenamen binnen die periode laten weten dat zij de overeenkomst willen verderzetten.

Vragen over een woning verhuren? Neem contact op met een SBB-kantoor in uw buurt. Wij helpen u graag op weg!

Sofia

Sofia

juridisch adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.