Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Een vennootschap oprichten in 7 stappen

12 sep 17 Door Matthias Jans

Rome is niet op één dag gebouwd en ook een vennootschap oprichten is iets meer werk. Zoals de Romeinen zeven heuvels moesten bebouwen, zal jij ook een zevental zaken in orde moeten brengen voor je de wereld kan bestormen met je businessconcept.

Alle info en handige tips? Download je startersgids

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

Voor je halsoverkop in dit stappenplan duikt, moet je goed weten of een vennootschap wel de ideale juridische vorm is voor je zaak. Soms biedt een eenmanszaak meer voordelen voor je onderneming. Eens je zeker bent, kan je aan de slag.

1.      Kies een vennootschapsvorm

De zeven meest voorkomende types vennootschappen zijn: nv, bvba, cvba, comm.v, comm.va, vof of cvoa. In deze blogpost over vennootschapsvormen ontdek je wat deze afkortingen betekenen en welke vorm het best bij je zaak past. Elk type heeft specificaties die in je voordeel kunnen spelen. Kies dus bewust en laat je bijstaan door je startersadviseur.

2.      Stel een financieel plan op

Als oprichter van een nv, bvba, cvba of comm.va moet je een minimumkapitaal voorleggen en een financieel plan opstellen. Samen met je boekhouder maak je een financiële planning op van de eerste twee jaar: waar gaat het startkapitaal naartoe en waar haal je welke inkomsten?

Gaat je onderneming binnen de drie jaar na oprichting failliet en blijkt uit het plan dat je kapitaal ontoereikend was? Dan zijn de oprichters mogelijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap.

Als een van de oprichters een inbreng in natura doet, zoals machines of onroerend goed, laat je een onpartijdige ondernemingsdeskundige een extra verslag opmaken.

3.      Vraag een bankattest aan

De vennootschappen met een minimumkapitaal, hebben een attest van de bank nodig. Dit bewijst dat je er een rekening opende en het startkapitaal stortte.

4.      Laat de statuten opmaken

Oprichters van een nv, bvba, cvba of comm.va laten hun notaris ‘de statuten’ opmaken. Die leggen de identiteit van de oprichters en de naam, het adres en het doel van de vennootschap vast. Ook de regels die gelden in de onderneming, bijvoorbeeld de bevoegdheden van de algemene vergadering, komen in de statuten. 

Als je een vof, cvoa of comm.v start, dan volstaat een onderhandse akte, een schriftelijke overeenkomst tussen de oprichters zonder tussenkomst van een notaris.

5.      Registreer je oprichtingsakte en maak ze bekend

Deze stap neemt je notaris op zich. Hij brengt de akte binnen de 15 dagen naar een registratiekantoor en legt vervolgens de akte neer bij de griffie van de Rechtbank van Koophandel. Die zorgt er op zijn beurt voor dat je vennootschap gepubliceerd wordt in het Belgische Staatsblad.

Werk je met een onderhandse akte? Dan zal jij naar het registratiekantoor moeten gaan, maar daar heb je 4 maanden de tijd voor. De neerlegging bij de griffie kan je aan je ondernemingsloket overlaten.

6.      Schrijf je in via een ondernemingsloket

Net zoals eenmanszaken moeten vennootschappen zich inschrijven in de KBO, de Kruispuntbank voor Ondernemingen, een database met alle ondernemingen van België. Dit doe je via een ondernemersloket met de gegevens van je gloednieuwe vennootschap.

7.      Sluit aan bij een sociaal verzekeringsfonds

De laatste stap is de aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, al gebeurt dit in de praktijk meestal in één beweging met de vorige stap. De meeste ondernemingsloketten zijn namelijk tegelijk sociale verzekeringsfondsen. Dat verzekeringsfonds verleent je sociale rechten zoals zwangerschapsverlof of pensioen. In ruil betaal je 20,5% van je jaarinkomsten als ‘sociale bijdragen’.

Alle info en handige tips? Download je startersgids

   

Bij starten als zelfstandige komt heel wat kijken: voorwaarden, belastingen, je eerste facturen, btw … Je optimaal voorbereiden? Met onze gratis startersgids ben je meteen mee!

Liever vrijblijvend advies van een expert? Contacteer een SBB-startersadviseur.

Matthias

Matthias

juridisch adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.