Een pand nemen of geven? Een stuk flexibeler sinds 2018

Geef je een van je (roerende) bedrijfsgoederen in onderpand? Dan blijft dit voortaan bij jou, en kun je het ook inzetten in je dagelijkse bedrijfsvoering. Dat is het gevolg van de ‘pandwet’ van begin 2018. In de plaats van de fysieke overdracht, volstaat nu een melding in het nieuwe nationale pandregister. Daardoor kun je makkelijker je zaak blijven runnen, ook al heb je schulden.

De wagens van een autoverhuurbedrijf, vrachtwagens van een transportfirma of containers van oliehandelaren: allemaal voorbeelden van roerende (verplaatsbare) goederen die je in pand kunt geven. In de praktijk leidde dat tot 2018 wel tot een serieuze belemmering van je handelsactiviteiten, want je moest die zaken fysiek afstaan aan je schuldeiser. Voortaan blijf je wél de controle behouden.

Digitale registratie

De overdracht wordt nu feitelijk gedigitaliseerd. Met je schuldeiser – de pandhouder dus – sluit je een overeenkomst, die je daarna in een digitaal pandregister registreert. Heb je meerdere pandhouders-schuldeisers, dan wordt hun rangorde bepaald volgens de datum waarop je ze inschreef in het register. Met andere woorden: een eerder geregistreerde schuldeiser heeft voorrang op iemand die in een latere fase een pand nam.

Om het onderpand te verkopen, hoeft je pandhouder ook voortaan niet meer naar de rechtbank – tenzij je die verzilvering betwist. Is je schuld na verloop van tijd afgelost? Dan moet het pand opnieuw verwijderd worden uit het register. Dat is de verantwoordelijkheid van de pandhouder.

Belangrijk: voor bestaande pandrechten heb je nog tot eind 2018 de tijd om ze centraal te registreren.

Wat met het pand op handelszaken?

Het pand op een volledige handelszaak was vroeger de enige manier om een fysieke overdracht van goederen te vermijden. Het bedrijf in kwestie kon dus gewoon verder werken. Maar enkel banken en kredietinstellingen konden een pand nemen op een zaak.

Dat is nu versoepeld: elke mogelijke schuldeiser kan nu een handelszaak in onderpand nemen. Dat kan interessant zijn voor ondernemers die werken met financieel minder gezonde leveranciers. Op zo’n handelspartner kun je nu makkelijk een pand nemen om je eigen zaak te beschermen. Meer nog: je kunt zelfs een pand nemen op de volledige handelsvoorraad, terwijl dat vroeger begrensd was tot 50%.

Een zaak of roerend goed in pand geven of nemen?

Je SBB-adviseur staat je graag bij met raad en daad.