Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

De registratie van biociden is vereenvoudigd: hoe gaat u te werk?

25 sep 18 Door Geertrui Goyens

In België moet u als gebruiker of verkoper van biocideproducten een aantal verplichtingen naleven. Die laatste werden in de zomer van 2018 wel een pak vereenvoudigd. Waar moet u rekening mee houden?

Tot juni 2018 verliep de registratie van biociden uit het gesloten circuit vrij omslachtig. Als gebruiker moest u zich online registreren en telkens uw aangekochte producten en gebruikte hoeveelheden aangeven. Ook de verkoper moest op zijn beurt per kwartaal zijn verkochte producten en hoeveelheden doorgeven: een onnodige, dubbele registratie dus.

Eenvoudiger systeem

Sinds juni 2018 gelden (enkel nog) deze verplichtingen:

  • Als gebruiker van biocideproducten uit het gesloten circuit moet u zich op ten laatste 31 december 2018 via deze site registreren, en nadien uw status als gebruiker jaarlijks vóór 31 december bevestigen. Aangekochte producten en volumes hoeft u niet meer aan te geven.
  • Verkopers van biociden moeten jaarlijks vóór 31 december enkel nog hun verkochte hoeveelheden registreren. Op verkoopfacturen en kastickets bent u evenwel verplicht het volgende te vermelden: ‘Dit product is een biocide, ingedeeld in het gesloten circuit’.

‘Gesloten circuit’

Een biocide valt onder het gesloten circuit wanneer het een risico vormt voor het grote publiek of het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen vereist. Voorbeelden van dergelijke producten zijn ontsmettingsmiddelen, rodenticiden (ratten- of muizenvergif) en klauwverzorgingsproducten. Om na te gaan of uw producten tot het gesloten circuit behoren, kunt u deze lijst raadplegen.

Gekoppeld aan e-mailadres

Het onlineregistratiesysteem blijft gekoppeld aan een persoonlijk e-mailadres, een papieren registratie is niet mogelijk. Boerenbond gaf alvast aan dat ze verder ijvert voor een koppeling van de registratie aan de eID-kaart, zoals dat vandaag al voor andere toepassingen het geval is.

Geertrui

Geertrui

landbouwadviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.