Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

De investeringsaftrek gaat tijdelijk van 8 naar 20%

05 feb 18 Door Gregory Henin

Een stukje minder bekend dan de notionele interestaftrek, maar vanaf 2018 voor ondernemers extra interessant: de aangepaste investeringsaftrek. Deze fiscale piste werd in het Zomerakkoord nog voordeliger gemaakt, en is er nu voor zowel vennootschappen als eenmanszaken.

Terwijl de notionele interestaftrek sterk wordt afgezwakt, gaat de investeringsaftrek fors omhoog. In 2018 en 2019 kunt u investeringen in afschrijfbare activa tot 20% van de aankoopprijs aftrekken van uw belastbare winst. De afgelopen jaren was dat nog 8%. Omdat het om een aanzienlijke stijging gaat, kan het interessant zijn om uw investeringsplannen in 2018 of 2019 op te schroeven.

Voor welke bedrijven?

De investeringsaftrek is er voor vennootschappen én eenmanszaken (zoals zelfstandigen en vrije beroepen).

Stel, u behoort tot de eerste categorie en u investeert in een nieuwe machine van 100.000 euro. Dan kunt u 20.000 euro aftrekken van uw winst, wat een besparing kan opleveren tot 5.916 euro (20.000 euro x het nieuwe basistarief van 29,58%).

Voor welke investeringen?

Het moet gaan om ‘vaste activa’ die u uitsluitend voor uw zaak gebruikt, en die u over ten minste drie jaar kunt afschrijven. Bijgevolg zijn er enkele investeringen die niet in aanmerking komen. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld personenwagens nooit inbrengen onder deze maatregel. 

De belangrijkste hervormingen op een rij

Naast de opgetrokken investeringsaftrek bevat het Zomerakkoord nog enkele essentiële elementen voor ondernemers. Deze longread over het Zomerakkoord vat ze voor u samen in 10 verhelderende vragen en antwoorden.

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.