Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

De fiscale forfaits voor smartphones, pc en internet vanaf 2018

19 nov 17 Door Gregory Henin

Stelt uw zaak smartphones, pc’s, tablets en/of internet ter beschikking in het loonpakket? Dan betalen medewerkers (en bedrijfsleiders) daar vanaf 2018 minder belastingen op. Bovendien zullen de verlaagde fiscale forfaitaire bedragen ook gelden om RSZ-bijdragen op te berekenen. Een welkome vereenvoudiging!

Als werkgever hebt u de mogelijkheid om uw medewerkers – of uzelf als bedrijfsleider – voordelen alle aard uit te reiken. Denk maar aan een bedrijfswagen, een internetverbinding, een smartphone enzovoort. Omdat die extra’s ook voor privédoeleinden kunnen dienen, heft de fiscus hier nog personenbelasting op. Die wordt berekend op vaststaande bedragen: de zogeheten fiscale forfaits.

1. Lager voordeel alle aard = minder belastingen

Verschillende fiscale forfaits gaan vanaf 1 januari 2018 omlaag. Lagere forfaits betekenen natuurlijk minder personenbelasting: een mooie bonus voor u en/of uw werknemers.

  • Pc of laptop: 72 euro/jaar per toestel
  • Tablet, gsm of smartphone: 36 euro/jaar per toestel
  • Internetverbinding: 60 euro/jaar
  • Telefoonabonnement voor vaste of mobiele telefonie: 48 euro/jaar

Zijn er meerdere toestellen (pc, laptop, tablet, smartphone), dan geldt er een voordeel alle aard voor elk toestel. Het voordeel voor internet, daarentegen, zal slechts één keer toegepast worden, ook al gaat het om meerdere connecties. In dat geval worden de bedragen samengeteld.

Voordeel Bedrag
laptop + internet thuis 132 (72 + 60) euro
internet thuis 60 euro
gsm (toestel + abonnement) 84 (36 + 48) euro
smartphone (toestel + abonnement + internet) 144 (48 + 36 + 60) euro

2. Dezelfde bedragen voor RSZ

Op die voordelen betalen werknemers standaard ook RSZ-bijdragen. Vroeger verschilden deze bedragen vaak van de fiscale forfaits. Daar brengt 2018 verandering in: de RSZ en personenbelasting zullen vanaf 2018 berekend worden op hetzelfde bedrag. De gelijkschakeling met de fiscale forfaits zullen voor de RSZ binnenkort geregeld worden via een afzonderlijk koninklijk besluit.

Deze nieuwe bedragen zijn ongetwijfeld goed nieuws voor bedrijfsleiders en werknemers. Voor meer informatie over fiscale materie helpt uw SBB-adviseur u graag verder.

Gregory

Gregory

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.