Veranderingen in de vastgoedwereld: 4 aandachtspunten

Als je binnenkort een enige eigen woning of een tweede verblijf aankoopt, zal je in Vlaanderen rekening moeten houden met enkele nieuwigheden, wijzigingen en afschaffingen. We lijsten de komende veranderingen op in dit artikel.

Wijzigingen tarieven registratiebelasting

Vanaf 1 januari 2022 wijzigt de registratiebelasting in Vlaanderen. De belasting voor de aankoop van de enige eigen woning daalt van 6 naar 3 %. Bij een ingrijpende energetische renovatie (IER) of afbraak en wederopbouw van deze enige eigen woning betaal je vanaf 2022 slechts 1 i.p.v. 5 % registratiebelasting. De datum van de authentieke akte is hierbij bepalend. Je moet dus de akte in 2022 opstellen om 3 % registratiebelasting te betalen.

Voor de aankoop van een tweede verblijf, een investeringswoning of andere gebouwen en gronden wijzigt het tarief, er is een stijging van 10 naar 12 %. Enkel voor de aankoop van landbouwgronden en natuurgebieden blijft het tarief van 10 % bestaan. In tegenstelling tot de tarieven voor de enige eigen woning, telt hier de datum van de compromis. Is deze compromis voor 1 januari 2021 getekend, dan kan je dus het tarief van 10 % genieten.

Let op, de aankoop van een nieuw gebouw is belast met 21 % btw. In sommige gevallen kan je de grond met registratiebelasting aankopen.

Daling bijkomende rechtenvermindering

De bijkomende vermindering voor een enige eigen 'bescheiden' woning daalt vanaf 1 januari 2022. De vermindering voor woningen die onderworpen zijn aan het tarief voor de enige eigen woning wordt gehalveerd van 5.600 euro naar 2.800 euro. De vermindering voor woningen onderworpen aan het tarief voor de enige eigen woning met ingrijpende energetische renovatie daalt van 4.800 euro naar 960 euro.

Afschaffing meeneembaarheid

Vanaf 1 januari 2024 wordt de meeneembaarheid van registratiebelasting afgeschaft. Het is vanaf dan niet langer mogelijk om de registratiebelasting die je op een vorige woning hebt betaald af te trekken van de registratiebelasting die je op een volgende woning moet betalen.

Maar de Vlaamse regering voorziet een overgangsmaatregel. Tot 1 januari 2024 kan je namelijk kiezen tussen de nieuwe registratiebelastingtarieven zonder meeneembaarheid of de oude tarieven met meeneembaarheid. Dit geldt zowel voor de aankoop van de enige eigen woning als een tweede woning gedurende deze voormelde periode.

Renovatieplicht niet-residentieel vastgoed

Vanaf 1 januari 2022 moet elk niet-residentieel gebouw dat een nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter verwerft, binnen vijf jaar aan vier energiebesparende maatregelen voldoen. Daarbovenop moeten kleine niet-residentiële gebouwen vanaf 2022 een energielabel C of hoger behalen. Grote niet-residentiële gebouwen moeten vanaf 2023 bijkomend over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5% beschikken. De datum van de authentieke akte is hierbij bepalend.

Onder niet-residentiële gebouwen verstaan we bedrijfsruimten, kantoren, handelszaken, horecazaken, scholen, zorginstellingen, overheidsgebouwen enzovoort. Residentiële gebouwen zijn woongebouwen; industriële gebouwen bestemd voor productie, opslag, bewerking of manipulatie van goederen; kleine alleenstaande gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte van minder dan 50 m²; opslagplaatsen; werkplaatsen; gebouwen van landbouwbedrijf; gebouwen die worden gebruikt voor erediensten en religieuze activiteiten; tijdelijke gebouwen die in principe niet langer dan twee jaar worden gebruikt enzovoort.

Meer weten?

Heb je verdere vragen i.v.m. je vastgoedinvesteringen of geplande bouw- of aankoopproject, contacteer ons. We helpen je graag op weg.