Cultuurcontract afsluiten? Dat kan ook als pachter.

Niet alleen eigenaars kunnen een cultuurcontract afsluiten met een derde. Kan je als pachter een stuk landbouwgrond voor korte termijn missen? Dan is deze vorm van verhuur ook voor jouw een interessante optie maar je bent gebonden aan strikte voorwaarden. Anders riskeer je dat jouw cultuurcontract beschouwd wordt als een verboden onderpacht. We vertellen je kort en helder de 4 regels waar je op moet letten en lichten ook toe hoe de regeling wijzigt met het nieuwe Pachtdecreet.

De voorwaarden voor jou als pachter-verhuurder:

1. Je bent landbouwexploitant

Om de hoedanigheid van exploitant te hebben, moet je als pachter-verhuurder zelf een landbouwbedrijf runnen. 

2. Je hebt de voorbereidingswerken uitgevoerd

Als pachter-verhuurder ben je verplicht om de voorbereidende werken uit te (laten) voeren. Ze zijn altijd voor jouw rekening en vallen onder jouw verantwoordelijkheid. Met het Vlaamse Pachtdecreet verdwijnt de verplichting om de bemestingswerken uit te voeren. 

3. Er mag maar één bepaald gewas worden geteeld

De huurder kan met een cultuurcontract slechts één teelt verbouwen. 

4. De looptijd van het contract is beperkt in de tijd

Het cultuurcontract zoals we dit al jaar en dag kennen, is een huurovereenkomst met een duur korter dan één jaar. Die duurtijd mag wel over twee kalenderjaren lopen. Deze bestaande vorm van het cultuurcontract blijft behouden maar het Vlaamse  Pachtdecreet voorziet daarnaast ook een nieuw vorm nl. het cultuurcontract voor meerjarige teelten. Voor een cultuurcontract van een meerjarige teelt gelden wel enkele bijzondere voorwaarden:

  • De overeenkomst mag niet voorafgegaan worden door eenzelfde overeenkomst;
  • De teelt komt voor op een door de Vlaamse Regering vastgestelde lijst;
  • De meerjarige teelt duurt maximaal drie jaar;
  • Het contract voorziet in een gebruikstermijn van maximaal drie jaar.

De Vlaamse Regering stelt nog de overzichtslijst samen van de teelten die in aanmerking komen als meerjarige teelt.   

Wat als je de voorwaarden schendt?

Een cultuurcontract dat niet aan de voorwaarden voldoet, wordt beschouwd als een verdoken onderpacht. De gevolgen zijn ingrijpend: de duurtijd wordt automatisch gebracht op 9 jaar. De eigenaar kan bovendien de pachtontbinding vorderen wegens een verboden onderpacht waardoor je de pachtgrond definitief verliest.

Een verwittigd man is er twee waard, dus informeer je grondig over het cultuurcontract! Onze land- en tuinbouwspecialisten helpen je graag verder.

 

Isabel Dillen
Isabel Dillen
juridisch adviseur