Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Btw-update: voor deze producten daalt het btw-tarief

16 apr 19 Door Leslie Rottiers

Zoals je ongetwijfeld weet, valt het leeuwendeel van goederen en diensten onder het gewone btw-tarief van 21%. De wet voorziet echter in een reeks uitzonderingen. Zo tel je bijvoorbeeld voor geneesmiddelen, groenten en ziekenvervoer minder of helemaal geen btw neer. Digitale publicaties, fietsen en de levering van planten vervoegen (waarschijnlijk) dat rijtje.

Digitale publicaties: van 21 naar 6 of 0%

De papieren krant wordt steeds vaker ingeruild voor een digitale versie. Maar terwijl er sinds jaren voor de verkoop van geprinte kranten en tijdschriften een nultarief geldt voor btw, was dat voor digitale exemplaren nog 21%. Dit onderscheid is niet langer houdbaar. En dus paste de overheid de wet aan.

Voor kranten en magazines die meer dan 48 keer per jaar verschijnen, zal je dan ook 0% btw betalen. Of je nu de papieren versie of de digitale versie aankoopt. Voor andere publicaties zal ook steeds het 6% btw-tarief gelden. Dus ook hier is het onderscheid tussen een papieren boek en elektronische versie weggewerkt.

Materiaal dat uitsluitend of hoofdzakelijk bestaat uit reclame, blijft sowieso onderworpen aan 21% btw. Dit was al een uitzondering bij een papieren publicatie en is ook van toepassing op een elektronische publicatie.

Digitale publicaties die uitsluitend of hoofdzakelijk bestaan uit video-inhoud of beluisterbare muziek, blijven ook onderworpen aan het algemene btw-tarief.

Dit wetsvoorstel is reeds goedgekeurd door het parlement en was voorzien om op 1 april in werking te treden. Het is voorlopig nog even wachten op de publicatie in het Belgisch Staatsblad. Dit kan elke dag gebeuren.

De levering van planten: van 21 naar 6%

Sinds 1 april betaal je 6% btw op plantenmateriaal, ongeacht of je dit zelf gaat kopen of dat je je tuinaannemer de opdracht zou geven je tuin aan te leggen of te onderhouden. Klinkt logisch, maar tot voor kort was er wel degelijk een groot verschil.

Haalde je planten rechtstreeks bij een sierteler, dan betaalde je daar 6% btw op. Kocht je de struiken en bloemen via een aannemer, die meteen ook de bemesting, de beplanting en de aanleg op zich neemt? Dan hoestte je niet alleen 21% btw neer voor de werkuren en het concept, maar ook op het plantenmateriaal.

Het gevolg: tuineigenaars trokken steeds vaker zelf naar de sierteler om het hogere btw-tarief te omzeilen. Op vraag van de tuinsector is het verschil nu weggewerkt. Je betaalt vandaag dus steevast het verlaagde btw-tarief van 6% op planten, bloemen en struiken, waaronder ook graszoden of grasrollen vallen.

Je tuinaannemer zal zijn factuur dan ook duidelijk moeten opsplitsen. Op de struiken, bomen, bloemen en ander plantgoed zal 6% btw mogen worden aangerekend. Op de werkuren, bemesting, (gras)zaden zal daarentegen 21% btw moet worden geteld.

Ook lager btw-tarief voor fietsen?

6% btw in plaats van 21% op de aankoop van (elektrische) fietsen en speed pedelecs: zo wil de overheid mensen aanmoedigen om vaker voor de fiets te kiezen in de plaats van de wagen. Voor deze btw-verlaging wordt al volop reclame gemaakt alsof deze aanpassing reeds een feit is.

Maar het is echter nog niet zeker dat de verlaging er effectief komt. De Kamer moet hierover nog zijn fiat geven, waarna de regering het voorstel moet doorspelen aan de Europese Commissie. Pas wanneer die haar zegen geeft, is de verlaging definitief. En met zowel federale als Europese verkiezingen in het vooruitzicht, zal de beslissing niet voor morgen zijn.

Vragen over uw btw-administratie?

Neem vrijblijvend contact op met een SBB-kantoor in uw buurt. Onze experten helpen u graag verder.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.