Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Btw en witte kassa voor foodtrucks: hoe zit de vork in de steel?

20 feb 18 Door Leslie Rottiers

Binnen de brede waaier aan horecazaken zijn foodtrucks niet meer weg te denken. Tot eind 2017 hoefden de uitbaters ervan slechts 6% btw aan hun klanten te rekenen. Maar vandaag is dat anders. Heel wat foodtrucks moeten nu 12% btw aanrekenen én – als de jaaromzet hoger ligt dan 25.000 euro – een witte kassa gebruiken.

De verandering kwam er naar aanleiding van de explosieve stijging van het aantal foodtrucks. Vroeger was de situatie enigszins onlogisch: een traiteur moest 12% aanrekenen, een foodtruck slechts 6%. Door een wijziging in standpunt van de btw-administratie eind 2017 horen nu heel wat van die laatste uitbaters bij de ‘restaurant- en cateringdiensten’, en verandert daardoor hun situatie.

Wanneer 6 of 12%?

De belangrijkste wijziging zit ‘m in het verschil tussen goederen en diensten. Als uw klanten hun snack of maaltijd afhalen en die niet aan uw truck zelf opeten, dan mag u 6% btw blijven hanteren. U levert namelijk louter een ‘goed’. Typische kenmerken daarvan zijn wegwerpverpakkingen en plastic bestek.

Consumeren uw klanten buiten ter plaatse, en voorziet u daarvoor minstens één ‘infrastructuurelement’ – denk aan een vloer, verwarming, parasol of tafeltje met stoelen – dan levert u eigenlijk een ‘dienst’. Op uw voeding moet u dan 12% btw rekenen, en op uw dranken 21%. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld als u met uw stand op een (foodtruck)festival of evenement staat.

Het komt ook vaak voor dat een foodtruck of eetstand wordt ingehuurd voor bijvoorbeeld een bedrijfsfeestje, babyborrel of huwelijk. Op aangeven van de klant zal men op een bepaald tijdstip en op een bepaalde plaats ‘maaltijden’ verstrekken voor verbruik ter plaatse. In dat geval is er sowieso steeds sprake van een cateringdienst. Ook hier zal 12% btw op het eten moeten worden berekend worden.

De geregistreerde (witte) kassa

Valt u onder het hoge btw-tarief van 12%, dan moet u een geregistreerde kassa gebruiken als uw jaaromzet hoger ligt dan 25.000 euro (exclusief btw). Onder die drempel volstaan normaal gezien btw-bonnetjes.

Gouden raad: toets uw specifieke situatie af

Zoals zovele aspecten van onze wetgeving is ook deze regel voor interpretatie vatbaar. Want wat als uw foodtruck toevallig bij een picknicktafel staat die de gemeente heeft voorzien? In principe kunt u dan het tarief van 6% blijven hanteren.

Het devies is eenvoudig: vraag raad bij uw financieel adviseur om na te gaan welke specifieke regels voor uw horecabedrijf van toepassing zijn.

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.