Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Btw-bouwaangifte voortaan via nieuwe procedure

27 aug 18 Door Leslie Rottiers

 

De traditionele btw-bouwaangifte en het bijbehorende formulier 106/3 verdwijnen. Als u bouw- of grondige renovatieplannen heeft, dient u voortaan een nieuw formulier in. Een vereenvoudiging voor de FOD Financiën en voor uw administratie.

Heeft uw bedrijf bouw- of renovatieplannen, dan is deze recente wijziging aan het btw-wetboek goed nieuws voor u. De gekende btw-bouwaangifte moest u binnen de drie maanden na betekening van het kadastraal inkomen indienen. Vanaf 20 augustus 2018 moet u als eigenaar binnen diezelfde periode specifieke inlichtingen over het pas opgericht gebouw verstrekken via een nieuw formulier.

Een administratieve verademing

De wetswijziging betekent een serieuze vereenvoudiging van de procedure. In de nieuwe btw-bouwaangifte geeft u antwoord op enkele specifieke vragen en stuurt u de nodige informatie door naar de FOD Financiën. Zij beslissen nadien welke bouwprojecten verder onderzoek nodig hebben. Krijgt u geen nieuws, dan heeft u – naast het bewaren van uw bouwplannen en facturen – geen verdere verplichtingen meer. Let wel: wat de bewijsmiddelen of de controle van de bouwwaarde betreft, blijft alles wél bij het oude.

Wat met lopende bouwprojecten?

Was de uiterste indieningstermijn van uw btw-aangifte nog niet verlopen op 20 augustus 2018 én stuurde u nog geen aangifte door, dan hoeft u voorlopig niets te ondernemen. Op dit moment wachten de opmaak van het nieuwe formulier en de aangiftevoorwaarden op een definitieve goedkeuring. Van zodra die rond is, zal de FOD Financiën contact met u opnemen. De nieuwe termijn van 3 maanden gaat pas in vanaf het ogenblik dat u het nieuwe formulier hebt ontvangen.

Vragen over uw btw-bouwaangifte?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Hij of zij helpt je graag op weg!

Leslie

Leslie

fiscaal adviseur

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.