Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Boekhoudpakket of Excel? De voor- en nadelen op een rij

05 nov 17 Door Chantal Smits

Een boekhouding is voer voor experten. Wie het zelf doet, loopt heel wat risico’s: de kans op rekenfouten is groot, er is niemand die dubbelcheckt en de hele btw-administratie is geen lachertje. Een boekhouder inschakelen is makkelijker, veiliger en op termijn ook rendabeler. Idealiter neem je natuurlijk je cijfers samen onder de loep. En daar bestaan verschillende tools voor.

Boekhouden in een spreadsheet

In principe kan je in een eenmanszaak zelf een boekhouding voeren. Wil je het basic houden, dan kan je aan de slag met Excel of een andere spreadsheet. Eenvoudig en goedkoop, maar een tikkeltje verraderlijk. Je moet steeds hyperalert zijn en je hele boekhoudkundige structuur in de correcte rijen, kolommen en tabbladen onderbrengen. Vraag daarom steeds een boekhouder om een dubbelcheck.

Samengevat:

Pro's Contra's
Je kan er snel mee overweg Grote kans op tik- en rekenfouten
Offline beschikbaar Geen rapporteringsmogelijkheden
Goedkoop  

Andere boekhoudprogramma’s

Online vind je heel wat kwalitatieve boekhoudprogramma’s, maar die zijn – in tegenstelling tot spreadsheets – soms betalend. De voordelen? Deze programma’s bieden meer (samenwerkings)mogelijkheden, bevatten extra modules zoals elektronische facturatie en zijn meestal geïntegreerd met andere tools.

Enkele voorbeelden van veel gebruikte boekhoudpakketten zijn Kluwer, Exact Online, Venice, Octopus en Winbooks Accounting.

Kortom:

Pro's Contra's
Kleinere foutenmarge Meestal betalend
Meer opvolgingsmogelijkheden (meekijkfunctie) Niet altijd offline beschikbaar
Elektronische facturatiemodule  
Integreert met andere tools  
Bestaat vaak ook in app-vorm  
Ruime keuze  

Ondernemer Gert Gijbels vertelt hoe digitale boekhouding en persoonlijk financieel advies hand in hand gaan

De beste optie? Vraag om advies

Om de juiste keuze te maken, ga je te rade bij een boekhouder. Hij of zij kan een tool op maat van je zaak aanbevelen en je er ook wegwijs in maken. Door bovendien voor hetzelfde boekhoudprogramma of een tool met meekijkfunctie te kiezen, kan je ook veel efficiënter samenwerken. De tijd die je wint, kan jij in je onderneming en je boekhouder in meer advies investeren.

Naast tools bestaan er ook digitale platformen om samen te werken. Via ons digitale klantenplatform sbbSLIM kan jij je facturen, btw-bonnen en andere documenten eenvoudig elektronisch opladen, bewaren en versturen. Je boekhouder kan ze vervolgens digitaal verwerken en heeft dankzij het digitale dashboard dat jullie creëren voortdurend zicht op je cijfers.

Chantal

Chantal

productmanager accountancy en fiscaliteit

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.