Selecteer uw kantoor uit onderstaande lijst

Op basis van uw locatie selecteerden wij ons kantoor in . Wijzigen? Zoek SBB-kantoor.

Afgestudeerd als student-ondernemer: wat nu?

02 jul 18 Door Nathalie Put

 

Studeren en ondernemen: steeds meer jonge mensen zien de combo zitten. En terecht ook, want een eigen bedrijfje richt je tegenwoordig vlotjes op. Je krijgt steun uit uiteenlopende hoeken en geniet tal van financiële gunstmaatregelen. Maar hoe zit dat wanneer je afstudeert? Ben je dan werkzoekende? Of zelfstandige in hoofd- of bijberoep? Deze blogpost zet de verschillende scenario’s op een rij.

Bijverdienen als student-zelfstandige? In deze gloednieuwe startersgids vind je alle need-to-know info en handige tips.

Als student-ondernemer krijg je heel wat voordelen. Steeds meer scholen voorzien flexibele les- en examenroosters, en werken zelfs samen met startersincubatoren. Daarnaast is er ook het aparte sociale statuut van ‘student-zelfstandige’. Zolang je dat hebt, geniet je een voordelige regeling op het vlak van sociale bijdragen, die je driemaandelijks aan je sociaal verzekeringsfonds betaalt.

Wanneer loopt je statuut ten einde?

Je statuut als student-zelfstandige wordt sowieso beëindigd op 30 september van het jaar waarin je 25 wordt, ongeacht de datum waarop je verjaart. Ook wanneer je al vóór je 25ste afstudeert, gebeurt de statuutswijziging pas in het vierde kwartaal.

Welke opties heb je na je studies?

1. Je gaat op zoek naar werk

Wil je aan de slag als loontrekkende, dan kan je je inschrijven als werkzoekende. Als jonge schoolverlater heb je nog niet meteen recht op een werkloosheidsuitkering: je moet eerst een beroepsinschakelingstijd doorlopen. Die duurt 310 dagen, wat neerkomt op 1 jaar zonder de zondagen.

Als je tijdens deze beroepsinschakelingstijd je zelfstandige activiteit verder zet, word je beschouwd als zelfstandige in hoofdberoep. Goed om te weten: die dagen die je dan werkt als zelfstandige tellen mee voor het vervullen van de beroepsinschakelingstijd.

2. Je wordt zelfstandige in hoofdberoep

Ga je na je studies tegen 1 oktober niet aan het werk in loondienst, maar gewoon verder met je eigen zaak, dan word je automatisch beschouwd als zelfstandige in hoofdberoep. Je betaalt dan een minimumbijdrage van 715 euro per kwartaal.

Opgelet: het mag dan nog om een minimumbijdrage gaan, voor veel jonge ondernemers betekent dit een flinke hap uit het budget. De starterskorting kan eventueel soelaas bieden.

Tip: waak in die periode goed over je inkomsten. Mocht je in het vierde kwartaal wat meer verdienen waardoor je inkomen op jaarbasis de grens van 13.550,50 euro overschrijdt, dan betaal je voor alle kwartalen in dat jaar een bijdrage als zelfstandige in hoofdberoep. Dus ook voor de eerste drie kwartalen van het jaar waarin je nog student-zelfstandige was!

3. Je wordt zelfstandige in bijberoep

Vind je vóór 1 oktober minstens halftijds werk in loondienst en ga je tegelijk door met je zaak, dan word je zelfstandige in bijberoep. Start je in de loop van het vierde kwartaal met een job in loondienst, dan word je pas in het kwartaal daarna zelfstandige in bijberoep. Hoeveel sociale bijdragen je betaalt als bijberoeper, lees je hier.

Let op: vergeet niet om iedere wijziging van je situatie (de beëindiging van je studies, uitoefening van een andere beroepsactiviteit, enzovoort) tijdig te melden aan je sociaal verzekeringsfonds!

Bijverdienen als student-zelfstandige? In deze gloednieuwe startersgids vind je alle need-to-know info en handige tips.

Nathalie

Nathalie

starterscoördinator

Schrijf u in op de sectornieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van veranderingen.